SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
To chyba jeden z najpopularniejszych serników. Swego czasu piekłam go prawie na każde święta , tylko ostatnio trochę o nim zapomniałam wypróbowując nowe przepisy. Jednak z okazji Wielkanocy przygotowałam ciasta jedynie ze starych , dobrych , wielokrotnie sprawdzonych przepisów , pośród których znalazł się także ten oto serniczek. A , że nigdy wcześniej nie podawałam tego przepisu , więc myślę , że czas najwyższy to nadrobić , bo zdecydowanie jest tego wart :-)
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , posiekać z margaryną , dodać resztę składników i zagnieść. Większą część ciasta wyłożyć do blaszki (najlepiej wyścielonej pergaminem) , a resztę owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa:
- 1/2 kg sera białego
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
Ponadto:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 1 szkl. cukru pudru
Brzoskwinie odcedzić i poprzekrajać na mniejsze części.
Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodać zmielony ser , jajko i proszek budyniowy. Dokładnie utrzeć.
Białka ubić na sztywno , wsypać cukier puder i jeszcze przez jakiś czas ubijać.
Masę serową wyłożyć na ciasto do blaszki , poukładać brzoskwinie , przykryć pianą , a wierzch posypać startą resztą ciasta. Piec przez około 1 godzinę w temp. 180-190 st.C.
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>