Klasyczne ciasto z rabarbarem
Najprostsze, najszybsze i bardzo dobre ciasto. Zamiast rabarbaru, można dać inne owoce sezonowe, np. truskawki, wiśnie, brzoskwinie...
Składniki:
1 kg rabarbaru
3 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
5 jajek
śmietana 18%
1 kostka masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na około 2 cm kawałki.
Żółtka oddziel od białek.
Z mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagnieć ciasto, włóż je do lodówki co najmniej na godzinę.
Ja zazwyczaj robię to ciasto wieczorem i zostawiam na całą noc w lodówce.
Wyłóż ciasto na natłuszczoną blachę, ułóż na nim rabarbar i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ubij pianę z białek, dodaj szklankę cukru pudru.
Po około 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyłóż na ciasto wyjęte na chwilę z piekarnika pianę z białek i cukru.
Piecz następne 20-25 minut, aż piana się zazłoci.
Ciasto jest naprawdę pyszne, kwaśność rabarbaru świetnie przełamuje słodycz kruchego spodu i puszystej piany na wierzchu.
Kawałek na zdjęciu jest ostatni, jaki udało mi się uratować z wczorajszej blachy :)