Klasyczne ciasto z rabarbarem

Najprostsze, najszybsze i bardzo dobre ciasto. Zamiast rabarbaru, można dać inne owoce sezonowe, np. truskawki, wiśnie, brzoskwinie...

Składniki:

1 kg rabarbaru

3 szklanki mąki krupczatki

1,5 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

5 jajek

śmietana 18%

1 kostka masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na około 2 cm kawałki.

Żółtka oddziel od białek.

Z mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagnieć ciasto, włóż je do lodówki co najmniej na godzinę.

Ja zazwyczaj robię to ciasto wieczorem i zostawiam na całą noc w lodówce.

Wyłóż ciasto na natłuszczoną blachę, ułóż na nim rabarbar i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ubij pianę z białek, dodaj szklankę cukru pudru.

Po około 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyłóż na ciasto wyjęte na chwilę z piekarnika pianę z białek i cukru.

Piecz następne 20-25 minut, aż piana się zazłoci.

Ciasto jest naprawdę pyszne, kwaśność rabarbaru świetnie przełamuje słodycz kruchego spodu i puszystej piany na wierzchu.

Kawałek na zdjęciu jest ostatni, jaki udało mi się uratować z wczorajszej blachy :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy