Muffiny jagodowe

Muffiny jagodowe

...a właściwie muffiny z borówką amerykańską, którą dałam zamiast jagódek, jak proponowała Evenka. Muszę przyznać, że są to jedne z najlepszych owocowych babeczek, jakie jedliśmy, zaraz po cytrynowych i truskawkowych z kruszonką :) Serdecznie je polecam, bo są naprawdę przepyszne!

Zdjęcie - Muffiny jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*2 szklanki mąki

*1 jajko

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 szklanka mleka

*3/4 szklanki cukru

*1/3 szklanki oleju

*1/2 szklanki świeżych jagód lub 1 szklanka borówki amerykańskiej

*szcczypta soli

*ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Zawartość obu misek połączyć, dodać jagody (borówki) i wymieszać delikatnie.

Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

Zdjęcie - Muffiny jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów