Muffiny jagodowe
...a właściwie muffiny z borówką amerykańską, którą dałam zamiast jagódek, jak proponowała Evenka. Muszę przyznać, że są to jedne z najlepszych owocowych babeczek, jakie jedliśmy, zaraz po cytrynowych i truskawkowych z kruszonką :) Serdecznie je polecam, bo są naprawdę przepyszne!
Składniki:
*2 szklanki mąki
*1 jajko
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 szklanka mleka
*3/4 szklanki cukru
*1/3 szklanki oleju
*1/2 szklanki świeżych jagód lub 1 szklanka borówki amerykańskiej
*szcczypta soli
*ekstrakt waniliowy
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Zawartość obu misek połączyć, dodać jagody (borówki) i wymieszać delikatnie.
Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)