Pleśniak

Pleśniak

Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki

5 jajek

1,5 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka masła

2 łyżki kakao

2 słoiki kwaśnego dżemu lub kwaśne owoce (wiśnie, agrest) - u mnie był dżem z czerwonych porzeczek

 

Z mąki, masła, żółtek, pół szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Podziel je na 1/3 i 2/3. 1/3 zagnieć z kakao, wszystko schłodź w lodówce.

Jasne ciasto rozwałkuj na blachę. Rozsmaruj na nim dżem.

Ubij pianę z białek, dodaj cukier puder, zmiksuj, rozłóż na dżemie. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce ciemne ciasto.

Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów