Pleśniak
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
2 łyżki kakao
2 słoiki kwaśnego dżemu lub kwaśne owoce (wiśnie, agrest) - u mnie był dżem z czerwonych porzeczek
Z mąki, masła, żółtek, pół szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Podziel je na 1/3 i 2/3. 1/3 zagnieć z kakao, wszystko schłodź w lodówce.
Jasne ciasto rozwałkuj na blachę. Rozsmaruj na nim dżem.
Ubij pianę z białek, dodaj cukier puder, zmiksuj, rozłóż na dżemie. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce ciemne ciasto.
Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.