KREMÓWKA KOKOSOWA

KREMÓWKA KOKOSOWA

Zdjęcie - KREMÓWKA KOKOSOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To było do przewidzenia , że długo nie wytrzymam bez jakiegoś kokoswego wypieku ;-) Najpierw miały to być ciasteczka , ale akurat wpadł mi w ręce przepis (włożony pomiędzy kartki mojego notatnika) na tę właśnie kremówkę. Ciasto w sumie jest proste w wykonaniu , niezbyt pracochłonne , a jakie smaczne. Półkruchy spód , w środku dużo budyniu śmietankowego , przykrytego z wierzchu przyrumienioną masą kokosową. Pycha !

Zdjęcie - KREMÓWKA KOKOSOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Jajka wymieszać z cukrem i solą , margarynę posiekać i wszystko razem zagnieść. Ciasto rozłożyć na blaszkę (u mnie 20 x 30 cm).

Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe z cukrem (jeśli są bez cukru - posłodzić ok. 6 łyżek)

Ugotować budyń i przestudzić , od czasu do czasu mieszając.

Masa kokosowa:
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1/2 kostki margaryny (lub masła)

Białka ubić , dodać cukier , żółtka , a po chwili rozpuszczoną , ostudzoną margarynę. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Ciepłą masę budyniową wyłożyć na ciasto , na niej rozsmarować masę kokosową. Piec około 45 minut w temp. 180-200 st.C. (jeśli w połowie pieczenia wierzch zbyt szybko się zrumieni , obniżyć nieco temperaturę).

Zdjęcie - KREMÓWKA KOKOSOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów