UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Miałam wielką ochotę na jakieś proste , ucierane ciasto z dodatkiem truskawek. Robiłam już jogurtowe i na maślance (obydwa bardzo dobre) , ale kiedy zobaczyłam ten przepis , pomyślałam , że wart jest wypróbowania. I nie myliłam się - ciasto było pyszne ! Od siebie dodałam tylko kruszonkę która okazała się wspaniałym dopełnieniem i aromat śmietankowy , który bardzo lubię , zwłaszcza w połączeniu z truskawkami.
Składniki:
- 20 dag masła
- 16 dag cukru
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 4 dag mąki ziemniaczanej (lub 1 torebka budyniu waniliowego albo śmietankowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- ok. 50 dag truskawek
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ucierając (gdyby masa trochę się "zwarzyła" , dodać nieco mąki i dalej ucierać , aż będzie jednolita). Na koniec dodać aromat i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , na wierzchu poukładać pokrojone truskawki , całość posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.
Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
Masło drobno pokroić , rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.