Drób i suszone owoce to bardzo dobre połączenie, wiedzą o tym wszyscy, którzy już tego próbowali. Ja zazwyczaj wykorzystuję śliwki lub morele ale przecież żurawina też świetnie się nadaje. Danie podałam z ryżem.
Dzisiejszy przepis pochodzi z kuchni tureckiej, która niedawno mnie zaciekawiła i z każdym przepisem wydaje mi się coraz bardziej interesująca. Uwielbiam takie pierożki, podobne wypróbowałam już wiele razy, z różnym nadzieniem i kolejne smakują mi jeszcze bardziej niż poprzednie. Dzisiejsze, w orginale robione są z cieniutkiego ciasta yufka a w środek wkładane są same pyszne rzeczy. Ja zrobiłam ze szpinakiem
Zawsze robiłam to ciasto z "gotowca", lecz odkąd natknęłam się na przepis Kasi, nie robię go inaczej - jest proste, szybkie i bardzo, bardzo smaczne!!! Naprawdę polecam, mimo że robi się długo - po prostu większość czasu musimy spędzić na oczekiwaniu, aż poszczególne części ostygną...
Uwielbiam masło orzechowe, za jego słonawy smak, za lekko szorstką konsystencję i możliwość podjadania paluchem ze słoika. Zastanawia mnie czemu masło kupowane w sklepie jest takie drogie, kiedy kilogram słonych orzeszków kosztuje 10-12 zł. A do jednego słoiczka nie pakują przecież kilograma. Postanowiłam zrobić swoje własne. Okazało się to łatwiutkie.
Nawet w chłodne dni, warto czasami zrezygnować z tradycyjnego kotleta drobiowego - który często wychodzi zbyt suchy - i ciężkostrawnego sosu, na rzecz makaronu z orzeźwiającym sosem i soczystym - marynowanym w jogurcie, czosnku i ziołach - kurczakiem.
Zobaczyłam je dzisiaj na tym blogu i oczu nie mogłam oderwać. Musiałam je mieć. Zaraz, natychmiast. Wspaniały przepis i super smak. A do tego porażający efekt.
W środek można włożyć nadzienie jakie komu pasuje, ja dałam pieczarki, kurczaka, paprykę i ser. Z podanych składników wyszło mi 6 sporych pierogów. Wszystkim miłośnikom pizzy bardzo polecam:)
Pulpeciki kojarzą się Wam zapewnie z dziecięcym jadłospisem;-)Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami.Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo-koperkowym.
To przecież nie może się nie udać! Puchate, miękkie, z wyraźnym smakiem oliwek. Czego chcieć więcej w zimny, jesienny wieczór? Chyba tylko gorącej herbaty...
zrobilam wlasnie pierś z kurczaka z pieczarkami i śmietaną. Bardzo proste, a jakie pyszne. Za to kocham kuchnię turecką, że wcale nie trzeba się wiele napracować, aby uzyskać świetny efekt.
Macie ochotę na rybę? Polecam wspaniały przepis. Rybę wystarczy usmażyć i położyć na niej aromatyczne masło z musztardą i innymi przyprawami. Masło się rozpuszcza i powstaje pyszna skorupka. Ten przepis jest po prostu rewelacyjny. Bardzo polecam:)
Kolejna perełka kulinarna, którą dodaję do bloga. Sposób przygotowania jest zbliżony jak Coq au vin, efekt jest wspaniały. Julia Child uważała, że jest to najlepsze danie z wołowiny przygotowywane przez człowieka. No jest genialne - wołowina, z lekkim aromatem boczku, cebulki i marchewki, wszystko duszone w ciemnym wywarze i winie przez 3 godziny - to musi być dobre.