Paluchy wiedźmy czyli kruche ciastka na Halloween
Zobaczyłam je dzisiaj na tym blogu i oczu nie mogłam oderwać. Musiałam je mieć. Zaraz, natychmiast.
Wspaniały przepis i super smak. A do tego porażający efekt. Turecki smakosz się nieco przestraszył po powrocie z pracy. :)
Wzięłam kilka paluchów (tych cieńszych, bo niektóre wyrosły za bardzo i były mniej realne) do ręki i powiedziałam, że ktoś nam to podrzucił w pudełku dzisiaj. Fantastyczna rekacja, trudna do opowiedzenia.
Paluchy robi się migiem, a właściwy efekt gwarantowany. Polecam, bo przepis jest naprawdę bombowy.
Dodałam tylko trochę rumu, aby paluchy były bardziej dla dorosłych.
Składniki:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
ok. 130 g cukru pudru
1 całe jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżka rumu
ok. 600 g szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
60 całych migdałów, nieobranych dla lepszego efektu wizualnego!
1 łyżeczka dżemu z czerwonych owoców, bo pazury wiedźmy (migdały) odpadają niestety po upieczeniu i trzeba je doczepić
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz migdałów i dżemu wymieszać razem i zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę.
2. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
3. Odrywać ciasto po kawałku wielkości orzecha włoskiego i formować paluchy rozmiarów prawdziwych palców (po upieczeniu paluchy urosną, więc lepiej formować dość cieńkie paluchy). W dwóch punktach lekko ścisnąć ciasto tak, żeby otrzymać kształt zbliżony do rzeczywistego. Na jednym końcu wcisnąć migdał. Zrobić nacięcia nożem w miejscach, gdzie palec powinien się zginać.
4. Układać na blasze do pieczenia w odstępach co najmniej 2 cm. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10 -15 minut na złoty kolor.
5. Pozostawić na blasze do przestygnięcia. Po upieczeniu część pazurów (migdłów) niestety odpadnie. Gdy ciasteczka ostygną, sprawdzić, które migdały się nie trzymają i przykleić je za pomocą odrobiny dżemu.
Smacznego! :)
Wspaniały przepis i super smak. A do tego porażający efekt. Turecki smakosz się nieco przestraszył po powrocie z pracy. :)
Wzięłam kilka paluchów (tych cieńszych, bo niektóre wyrosły za bardzo i były mniej realne) do ręki i powiedziałam, że ktoś nam to podrzucił w pudełku dzisiaj. Fantastyczna rekacja, trudna do opowiedzenia.
Paluchy robi się migiem, a właściwy efekt gwarantowany. Polecam, bo przepis jest naprawdę bombowy.
Dodałam tylko trochę rumu, aby paluchy były bardziej dla dorosłych.
Składniki:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
ok. 130 g cukru pudru
1 całe jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżka rumu
ok. 600 g szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
60 całych migdałów, nieobranych dla lepszego efektu wizualnego!
1 łyżeczka dżemu z czerwonych owoców, bo pazury wiedźmy (migdały) odpadają niestety po upieczeniu i trzeba je doczepić
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz migdałów i dżemu wymieszać razem i zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę.
2. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
3. Odrywać ciasto po kawałku wielkości orzecha włoskiego i formować paluchy rozmiarów prawdziwych palców (po upieczeniu paluchy urosną, więc lepiej formować dość cieńkie paluchy). W dwóch punktach lekko ścisnąć ciasto tak, żeby otrzymać kształt zbliżony do rzeczywistego. Na jednym końcu wcisnąć migdał. Zrobić nacięcia nożem w miejscach, gdzie palec powinien się zginać.
4. Układać na blasze do pieczenia w odstępach co najmniej 2 cm. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10 -15 minut na złoty kolor.
5. Pozostawić na blasze do przestygnięcia. Po upieczeniu część pazurów (migdłów) niestety odpadnie. Gdy ciasteczka ostygną, sprawdzić, które migdały się nie trzymają i przykleić je za pomocą odrobiny dżemu.
Smacznego! :)