Tulipany z kurczakiem w cytrynowo - maślanym sosie
Nawet w chłodne dni, warto czasami zrezygnować z tradycyjnego kotleta drobiowego - który często wychodzi zbyt suchy - i ciężkostrawnego sosu, na rzecz makaronu z orzeźwiającym sosem i soczystym - marynowanym w jogurcie, czosnku i ziołach - kurczakiem.
Tak, kurczak był naprawdę wspaniały! Niesamowicie aromatyczny i mięciutki, pomimo tego, że zrumieniłam go dość mocno. To zasługa jogurtu.
Natomiast sos, to poezja smaku. Zupełnie inny, od sosów, jakie próbowałam do tej pory. Mocno cytrynowy, lekko maślany, bardzo orzeźwiający. A natka zmienia w nim zupełnie smak.
Oczywiście makaron, może być w dowolnym kształcie. Ja użyłam kolorowych tulipanów, bo akurat taki sobie wypatrzyłam na sklepowej półce.
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Tulipany z kurczakiem w cytrynowo-maślanym sosie
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 60g masła
- 1 łyżka oliwy
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 250g makaronu
Pierś kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać drobno i wraz z tymiankiem wymieszać z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem, a na koniec dodać mięso i marynować kilka godzin w lodówce - a najlepiej całą noc.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać połowę masła. Zamarynowane kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron na rumiano, wyjąć. Na patelnię wlać sok z cytryny, dodać skórkę, pozostałe masło oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć kurczaka i dusić na małym ogniu 3-4 minuty.
Ugotowany gorący makaron rozłożyć na talerze, polać sosem cytrynowo-maślanym, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka.
Smacznego!
Przepis ten jest moją propozycją w ramach konkursu