PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM


Pulpeciki kojarzą się Wam zapewnie z dziecięcym jadłospisem;-)Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami.Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo-koperkowym.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka
- 1 szt. cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1 szt. jajka
- 2-3 łyżki tartej bułki
- ok.5 łyżek mleka
- sól,pieprz
- ok.2-3 łyżek chrzanu
- sporo świeżego koperku
- 3-4 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki mąki np.kukurydzianej
- masło
- ziele angielskie,liście laurowe
- bulion
- ewentualnie trochę wegety
Mięso zmieliłam

Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam.Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku.

Dodałam je do mięsa

Wsypałam tartą bułkę

Dodałam mleko i jajko

Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam.Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku.

Formowałam z mięsa małe kuleczki.

Możecie od razu je gotować.Ja jednak najpierw mięso trochę podsmażyłam.


Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego,liście laurowe i wlałam bulion.Gotowałam pulpety około 20 minut i dodałam koperek.

Następnie chrzan.

Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna)

a następnie dolałam śmietanę.

Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów.

Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe.

Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem.Smacznego!
