Udka w żurawinie
Pomysł na ten obiad powstał pod wpływem przepisu z pewnej gazety ale, że w trakcie gotowania całkowicie go zmieniłam, mogę go uznać za mój własny. Drób i suszone owoce to bardzo dobre połączenie, wiedzą o tym wszyscy, którzy już tego próbowali. Ja zazwyczaj wykorzystuję śliwki lub morele ale przecież żurawina też świetnie się nadaje. Danie podałam z ryżem.
Przypominam o trwającym konkursie. Tutaj możecie zostawiać swoje propozycje:)
Składniki:
- 4 udka kurze
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag suszonej żurawiny
- 500 ml bulionu drobiowego
- pół szklanki śmietanki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowane udka podsmażyć na patelni z obydwóch stron na rumiano. Dodać cebulę i czosnek i chwilę razem smażyć. Wlać bulion i dusic około 30 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pod sam koniec wlać śmietankę, wymieszać dokładnie i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kopytkami.
Smacznego:)