Przepisów na kurczaka jest tak wiele, że nie umiałabym powiedzieć, który jest najlepszy ale wiem napewno, że dzisiejszy należy do czołówki dań z kurczaka, które przygotowałam.
muszę powiedzieć, że to absolutnie najgenialniejszy sernik, jaki zdarzyło mi się upiec (a upiekłam ich wiele). Delikatny, leciutki, a jednak sycący. Słodki, z puszystą, chmurkową bezą, i soczystymi brzoskwiniami. Na wierzchu wyszły mi delikatne kropelki, które prezentują się naprawdę uroczo. Całość znika w tempie błyskawicznym. Mówię Wam - grzechem byłoby nie spróbowanie!
Tradycyjnie, kiedy po jakimś przygotowanym przepisie zostają niewykorzystane białka robię bezy.Tym razem nie upiekłam małym ślicznych bezików, ale jedną wielką nieatrakcyjną bezuchę.A skoro wielka bezucha to oczywiście musi to być Pavlova. Ogromna słodycz bezy równoważy śmietanka ubita bez cukru (ja jestem takim łasuchem, że dodałam jednak 1 łyżkę cukru) i kwaśne owoce.
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić to ciasto. Pierwszy raz gdy poczęstowała mnie nim moja koleżanka to pomyślałam , że to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
Udało mi się kupić roszponkę dlatego mogłam wypróbować sałatkę o której dawno myślałam. Napewno nie każdy będzie mógł się nią zachwycić bo trzeba być smakoszem łososia żeby ją docenić. Ja sama dopiero od niedawna go toleruję ale sałatka mi smakowała.
A w sumie to makaron z sosem z Gorgonzoli. Pycha. Słomiana wdowa coś musi też jeść. Nie jest to łatwe ugotować sobie samemu. Niestety zawsze wyjdzie mi dla dwóch a nawet trzech osób. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Będzie lunch na jutro do pracy.
Jednym z najbardziej popularnych przepisów Jamiego Olivera jest chyba kurczak pieczony w całości z cytryną i rozmarynem. Ponieważ kurczak jest u mnie bardzo lubiany chciałam wypróbować go już dawno. Okazja nadarzyła się w weekend bo planowana wyprawa do lasu wymagała przygotowania szybkiego obiadu a kurczak upieczony w sobotę idealnie nadaje się do tego aby zabrać go ze sobą następnego dnia. Mięso pieczone w ten sposób smakuje naprawdę wspaniale, jest kruche i aromatyczne od ziół.
Placki z kabaczka czy cukinii to bardzo proste i smaczne danie a przy tym można je bardzo szybko przyrządzić. Najczęściej podajemy je ze śmietaną, sosem czy też ulubioną surówką. Tym razem moim plackom towarzyszy ser risotta i plastry wędzonego łososia
Lubię lekkie makarony. Nie zawsze potrzeba gęstego, ciężkiego sosu, żeby było smacznie. Trochę oliwy, dużo warzyw, jakaś ostrzejsza nuta smakowa i pełnoziarnisty makaron. Pysznie, zdrowo i nietucząco.
To rzymskie kluski z kaszy manny. Bardzo delikatne w smaku i zadziwiająco smaczne. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora porcja, więc jeśli nie stanowicie licznej rodziny, możecie pozostałe kluski wstawić do lodówki, a następnego dnia odgrzać je w piekarniku lub nawet na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką - będą równie smaczne!
Lasagne z gęstym sosem pomidorowo - mięsnym z warzywami i na boczku. Krótko mówiąc, z sosem bolognese. Warstwy mięsa i makaronu przedzielone zostały białym sosem śmietanowo -serowym. Pyszne