Znamy już zwycięzcę konkursu na risotto:)

Znamy już zwycięzcę konkursu na risotto:)

Dziękuję Małgosi, Gruszcezfartuszka i Nikajaz. Weekend z Waszymi propozycjami na risotto dostarczył nam wielu wrażeń kulinarnych. Wszystkie smakowały super. Nawiększym uznaniem jednak cieszyło się risotto NIKAJAZ . Gratuluję, było pysznie. Dużym a przy tym miłym zaskoczeniem było też risotto Małgosi. Nie wiedziałam jaki groszek miała Małgosia na myśli więc pozwoliłam sobie na użycie groszku cukrowego. Risotto było bardzo delikatne w smaku a przy tym chrupiące.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich i jeszcze raz dziękuję.

Nikajaz, proszę o przesłanie danych adresowych na e-mail: restauracjadomowa@gazeta.pl w celu przekazania nagrody.

Risotto z kurczakiem, kurkami i selerem naciowym wg propozycji NIKAJAZ

 

Zdjęcie - Znamy już zwycięzcę konkursu na risotto:)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
  • 300 g filetu z piersi kurczaka,
  • 150 g kurek,
  • 150 g selera naciowego,
  • ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
  • 2 łyżki gęstej smietany,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 cebule szalotki,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

 

Sposób wykonania:

  1. filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz jedną cebulką pokrojoną w kosteczkę, dodajemy opłukane i osuszone kurki, smażymy jeszcze chwilę i odstawiamy,
  2. w głębokiej patelni roztapiamy masło, smażymy drugą cebulkę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu oraz dodajemy usmażone mięso z kurkami,
  3. kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu,
  4. seler naciowy, płuczemy i kroimy, siekamy natkę pietruszki,
  5. wraz z trzecią porcją bulionu dodajemy seler naciowy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, następnie wlewamy czwartą porcję bulionu,
  6. na koniec dodajemy natkę pietruszki i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Risotto z groszkiem cukrowym i cukinią według propozycji MAŁGOSI



Zdjęcie - Znamy już zwycięzcę konkursu na risotto:)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
  • 250 g groszku cukrowego,
  • 150 g zielonej cukinii,
  • 150 g żółtej cukinii,
  • ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 ½ łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

 

Sposób wykonania:

  1. cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub półtalarki
  2. groszek cukrowy płuczemy i kroimy na duże kawałki,
  3. w głębokiej patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu,
  4. kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu,
  5. w osobnym garnku na oliwie podsmażamy cukinię i groszek,
  6. wraz z trzecią porcją bulionu dodajemy cukinię oraz groszek cukrowy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, następnie wlewamy czwartą porcję bulionu,
  7. na koniec dodajemy parmezan i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Risotto z łososiem i szpinakiem według propozycji GRUSZKIZFARTUSZKA



Zdjęcie - Znamy już zwycięzcę konkursu na risotto:)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
  • 350 g łososia (filet),
  • 250 g szpinaku w liściach (świeży lub mrożony)
  • ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
  • 70 g masła,
  • 1 cebula,
  • sok z 1 ½  cytryny,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz świeżo mielony.

 

Sposób wykonania:

  1. łososia oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z ½ cytryny, dodajemy gałązkę rozmarynu, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 25 min.
  2. w głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła, smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu,
  3. kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu, i kolejną porcję bulionu wraz z ostatnia porcją bulionu dodajemy liście szpinaku,
  4. na koniec dodajemy upieczonego i rozdrobnionego łososia (bez skóry), resztę soku z cytryny i masło, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

Inne pomysły na risotto:

1.  Risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kategorie przepisów