Znamy już zwycięzcę konkursu na risotto:)
Dziękuję Małgosi, Gruszcezfartuszka i Nikajaz. Weekend z Waszymi propozycjami na risotto dostarczył nam wielu wrażeń kulinarnych. Wszystkie smakowały super. Nawiększym uznaniem jednak cieszyło się risotto NIKAJAZ . Gratuluję, było pysznie. Dużym a przy tym miłym zaskoczeniem było też risotto Małgosi. Nie wiedziałam jaki groszek miała Małgosia na myśli więc pozwoliłam sobie na użycie groszku cukrowego. Risotto było bardzo delikatne w smaku a przy tym chrupiące.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i jeszcze raz dziękuję.
Nikajaz, proszę o przesłanie danych adresowych na e-mail: restauracjadomowa@gazeta.pl w celu przekazania nagrody.
Risotto z kurczakiem, kurkami i selerem naciowym wg propozycji NIKAJAZ
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
- 300 g filetu z piersi kurczaka,
- 150 g kurek,
- 150 g selera naciowego,
- ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
- 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
- 2 łyżki gęstej smietany,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 cebule szalotki,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz jedną cebulką pokrojoną w kosteczkę, dodajemy opłukane i osuszone kurki, smażymy jeszcze chwilę i odstawiamy,
- w głębokiej patelni roztapiamy masło, smażymy drugą cebulkę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu oraz dodajemy usmażone mięso z kurkami,
- kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu,
- seler naciowy, płuczemy i kroimy, siekamy natkę pietruszki,
- wraz z trzecią porcją bulionu dodajemy seler naciowy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, następnie wlewamy czwartą porcję bulionu,
- na koniec dodajemy natkę pietruszki i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Risotto z groszkiem cukrowym i cukinią według propozycji MAŁGOSI
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
- 250 g groszku cukrowego,
- 150 g zielonej cukinii,
- 150 g żółtej cukinii,
- ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
- 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 1 ½ łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub półtalarki
- groszek cukrowy płuczemy i kroimy na duże kawałki,
- w głębokiej patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu,
- kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu,
- w osobnym garnku na oliwie podsmażamy cukinię i groszek,
- wraz z trzecią porcją bulionu dodajemy cukinię oraz groszek cukrowy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, następnie wlewamy czwartą porcję bulionu,
- na koniec dodajemy parmezan i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Risotto z łososiem i szpinakiem według propozycji GRUSZKIZFARTUSZKA
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
- 350 g łososia (filet),
- 250 g szpinaku w liściach (świeży lub mrożony)
- ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
- 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
- 70 g masła,
- 1 cebula,
- sok z 1 ½ cytryny,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz świeżo mielony.
Sposób wykonania:
- łososia oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z ½ cytryny, dodajemy gałązkę rozmarynu, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 25 min.
- w głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła, smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu,
- kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu, i kolejną porcję bulionu wraz z ostatnia porcją bulionu dodajemy liście szpinaku,
- na koniec dodajemy upieczonego i rozdrobnionego łososia (bez skóry), resztę soku z cytryny i masło, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Inne pomysły na risotto: