Makaron Tagliatelle z Gorgonzolą
A w sumie to makaron z sosem z Gorgonzoli. Pycha. Słomiana wdowa coś musi też jeść. Nie jest to łatwe ugotować sobie samemu. Niestety zawsze wyjdzie mi dla dwóch a nawet trzech osób. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Będzie lunch na jutro do pracy.
Czasami zaglądam do takiego jednego sklepu spożywczego, niedalego miejsca pracy. Mają tam różne cuda w niezbyt wygórowanych cenach, jak na centrum wielkiego miasta to naprawde tanio. Kupiłam ostatnio ser Gorgonzola - Mascarpone. Sam w sobie Gorgonzola bywa zbyt ostry jak na mój gust, czasami aż piecze w język, jednak w połączeniu z kremowym Mascarpone - boski smak. Dodatek szałwi i wytrawnej sherry do sosu spowodował, że po wczorajszym obiedzie powinnam przebiec na około całą dzielnicę, aby spalić ten obiad :)
A przygotowanie całości zajmuje nie więcej jak 15 minut, tak więc coś dla kobiet i mężczyzn pracujących, którzy żadnej pracy się nie boją i czasu na gotowanie mają bardzo mało.
Składniki:
ok. 350 - 450 g suchego makaronu Tagliatelle
ok. 2 łyżek masła i trochę więcej do makaronu
ok. 220-250 g sera typu Gorgonzola lub innego sera z zieloną lub niebieską pleśnią
120 - 150 ml słodkiej śmietanki, bardzo tłustej
1 łyżka vermouth lub wytrawnej sherry
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżka ładnie posiekanej świeżej szałwi (lub suszonej)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. W niewielkim rondlu rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać ok. 180 g sera Gorgonzola (resztę zostawić do dekoracji). Mieszać całość najlepiej ubijaczką, około 2-3 minut, aż ser się rozpuści.
2. Dodać śmietankę, vermouth (lub sherry), mąkę kukurydzianą i ubijać całość. Dodać szałwię, sól i pieprz do smaku. Gotować sos na niewielkim ogniu, ubijając do czasu aż sos zgęstnieje. Odstawić na bok.
3. W dużym garnku ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć na talerz i dodać trochę masła do makaronu, delikatnie wymieszać.
4. Podgrzać sos, mieszając - ubijając. Podzielić makaron na porcje, polać sosem i na wierzchu posypać serem Gorgonzola. Można posypać dodatkową szałwią i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać gorące.
Smacznego!
Czasami zaglądam do takiego jednego sklepu spożywczego, niedalego miejsca pracy. Mają tam różne cuda w niezbyt wygórowanych cenach, jak na centrum wielkiego miasta to naprawde tanio. Kupiłam ostatnio ser Gorgonzola - Mascarpone. Sam w sobie Gorgonzola bywa zbyt ostry jak na mój gust, czasami aż piecze w język, jednak w połączeniu z kremowym Mascarpone - boski smak. Dodatek szałwi i wytrawnej sherry do sosu spowodował, że po wczorajszym obiedzie powinnam przebiec na około całą dzielnicę, aby spalić ten obiad :)
A przygotowanie całości zajmuje nie więcej jak 15 minut, tak więc coś dla kobiet i mężczyzn pracujących, którzy żadnej pracy się nie boją i czasu na gotowanie mają bardzo mało.
Składniki:
ok. 350 - 450 g suchego makaronu Tagliatelle
ok. 2 łyżek masła i trochę więcej do makaronu
ok. 220-250 g sera typu Gorgonzola lub innego sera z zieloną lub niebieską pleśnią
120 - 150 ml słodkiej śmietanki, bardzo tłustej
1 łyżka vermouth lub wytrawnej sherry
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżka ładnie posiekanej świeżej szałwi (lub suszonej)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. W niewielkim rondlu rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać ok. 180 g sera Gorgonzola (resztę zostawić do dekoracji). Mieszać całość najlepiej ubijaczką, około 2-3 minut, aż ser się rozpuści.
2. Dodać śmietankę, vermouth (lub sherry), mąkę kukurydzianą i ubijać całość. Dodać szałwię, sól i pieprz do smaku. Gotować sos na niewielkim ogniu, ubijając do czasu aż sos zgęstnieje. Odstawić na bok.
3. W dużym garnku ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć na talerz i dodać trochę masła do makaronu, delikatnie wymieszać.
4. Podgrzać sos, mieszając - ubijając. Podzielić makaron na porcje, polać sosem i na wierzchu posypać serem Gorgonzola. Można posypać dodatkową szałwią i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać gorące.
Smacznego!