Inspiracją były ciasteczka Agaty, jednak z jej przepisu wyszły mi jakieś-takie twarde. Stwierdziłam więc, że skorzystam z mojego starego przepisu na ciasto półkruche i po lekkiej modyfikacji - WYSZŁO CUDO :)
Cappuccino to jedno z moich najpyszniejszych ciast. Jest wiele jego wersji ale moja ulubiona to dobrze nasączony biszkopt z dodatkiem pysznej masy z serków homogenizowanych i mleka w proszku posypane kawą ewentualnie czekoladą. Ja tym razem nasączyłam ciasto kawą z dodatkiem nalewki waniliowej.
Na Święta miałam za zadanie przygotować wiosenną sałatkę. Kupiłam wędzonego łososia i sałatę lodową, więc postanowiłam zrobić coś z ich dodatkiem. Żeby było bardziej wiosennie, dołożyłam świeżego koperku i ogórka. Żeby było kolorowo - wrzuciłam czarne oliwki i czerwoną cebulę. Wszystko połączyłam lekkim sosem. Sałatka wyszła całkiem smaczna :)
Piersi drobiowe wrzucić do gara, dodać warzywa, zalać wodą i gotować. Doprawić solą, pieprzem i wrzucić bulionetkę drobiową Knorr. Ugotowane mięso wyjąć z gara, pokroić w plastry a następnie porozrywać na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić przez sitko.
Taka propozycja na drugie śniadanie Montignacowe. Soczewica od jakiegoś czasu jest moim najlepszym towarzyszem przy przyrządzaniu posiłków - gotuję ją w większej ilości i potem przechowuję w lodówce, aby móc szybciutko przygotować na przykład właśnie taką sałatkę.
Nie wiem skąd pochodzi ten przepis, ale jadłam to danie u znajomych. Ponoć tak w Etiopii podaje się soczewicę. Jeśli tak smakowała miska soczewicy, za którą Ezaw sprzedał swoje pierworództwo, to ja się mu nie dziwię.
W ramach wędrówki po Azji polecam dzisiaj kolejne pyszne danie z kurczakiem w roli głównej. Już nawet nie wiem jak mam je opisać, żeby nie powtarzać tego samego. Jest po prostu pyszne. Robi się je 10 minut, pomijając czas marynaty więc niewątpliwie jest to wielki atut. Podałam go z makaronem ryżowym i smakował naprawdę wyśmienicie.
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, z pewnością oryginalna i całkiem smaczna. Przepis znalazłam na blogu Czerwień i błękit i przez gapiostwo lekko zmodyfikowałam - zamiast 200g groszku, wsypałam cała paczkę 450g, ale nic to! Tyle tylko, że mnóstwo jej wyszło. A kto chce może jeszcze dorzucić ze dwa jajka dodatkowo, na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.
Zawsze kiedy mam ochotę na coś lekkiego, łatwostrawnego a przy tym pysznego przyrządzam kaszę kuskus z tuńczykiem w wersji light (bez majonezu). Kasza kuskus jest bogata w węglowodany oraz białko natomiast tuńczyk równie delikatny zawiera korzystne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysokowartościowe białko oraz selen. Dzięki koperkowi dostarczamy sobie porcję witaminy C i beta-karotenu. Ta sałatka dostarcza mnóstwa energii i witamin.
Kuchnia chińska zawsze mi się podobała ale ostatnio wciąga mnie coraz bardziej. Wczoraj na kolację zrobiłam lekką jarzynkę z cukinii w sosie słodko - ostrym. Taką cukinię można podać do ryżu, albo makaronu ryżowego, bardzo dobrze smakuje.
Miałam wczoraj ochotę na jakieś wytrawne ciasto i wybór padł na sernik z mnóstwem warzyw. Nawet fajny wyszedł, szczególnie taki mocno schłodzony bardzo mi zasmakował. Rzodkiewka i szczypiorek po upieczeniu smakują zupełnie inaczej, przed wszystkim nie mają w sobie już tej ostrości.
Długo bałam się zrobić risotto, ale jak już skusiłam się pierwszy raz i przekonałam, że nie ma w nim nic trudnego znacznie częściej sięgam po ten pyszny ryż. W końcu jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. A do tego można tworzyć wiele różnych kombinacji smakowych i każda jedna jest dobra. Dziś prezentuję risotto z groszkiem, z miętą i kurczakiem. Jest pyszne. Lekkie, świeże, cudownie słodkie od groszku i mięty. Kremowa konsystencja ryżu, pękający pod zębami groszek, świeżość mięty, soczysty kurczak i pikanteria parmezanu to połączenie, które zachwyca. Spróbujecie?