Miętowe risotto z groszkiem i kurczakiem
Długo bałam się zrobić risotto, ale jak już skusiłam się pierwszy raz i przekonałam, że nie ma w nim nic trudnego znacznie częściej sięgam po ten pyszny ryż. W końcu jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. A do tego można tworzyć wiele różnych kombinacji smakowych i każda jedna jest dobra. Dziś prezentuję risotto z groszkiem, z miętą i kurczakiem. Jest pyszne. Lekkie, świeże, cudownie słodkie od groszku i mięty. Kremowa konsystencja ryżu, pękający pod zębami groszek, świeżość mięty, soczysty kurczak i pikanteria parmezanu to połączenie, które zachwyca. Spróbujecie?
Jest to moja wersja tego przepisu.
Składniki (ok. 2 porcje):
- 150g ryżu arborio
- 600ml dobrego bulionu (polecam taki z domowych kostek rosołowych)
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina (użyłam wzmacnianego – sherry)
- 3 szalotki
- 40g masła
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 szklanki groszku (może być mrożony)
- 2 garście mięty
- 80g parmezanu (lub dziugasa)
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Ugotować na parze do miękkości. W drugim garnuszku podgotować groszek, do momentu, gdy w środku będzie raczej miękki, ale skórka będzie jeszcze „pękać” pod zębami (mrożonemu zajmie to ok. 7 minut). Bulion podgrzać i trzymać na gazie prawie wrzący. Szalotki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozpuścić masło i wrzucić szalotki. Podsmażyć przez 2 minuty i wsypać ryż. Smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Do zeszklonego ryżu wlać wino i poczekać, aż odparuje. Do ryżu wlać 2 chochelki bulionu i czekać aż się wchłonie od często mieszając. Za każdym razem, kiedy ryż wchłonie bulion dolewać kolejną chochelkę przez ok. 2o minut, aż ryż będzie leciutko twardawy w środku i miękki i kremowy na zewnątrz. W zależności od ryżu może on nie wchłonąć całego bulionu, lub też potrzebować go nieco więcej. Pod koniec należy kontrolować miękkość ryżu, aby go nie rozgotować. W między czasie połowę groszku i ¾ mięty zmiksować blenderem na gładką masę. Kurczaka pokroić w drobne kawałki. Gdy ryż będzie gotowy dodać do niego puree groszkowe i parmezan. Dokładnie ywmieszać, dodać groszek i kurczaka. Ponownie wymieszać (tym razem delikatnie, żeby nie zmiażdżyć groszku) i podawać udekorowane resztą mięty i płatkami parmezanu.
Smacznego!