Surówka zielona z akcentami czerowno-czarno-białymi
Idalnie pasuje do kotletów z selera :-) i jest równie prosta i pyszna jak one.
Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej,
- kilka liści sałaty masłowej,
- 1 nieduży ogórek wężowy,
- 4-5 rzodkiewek,
- 1 cebulka ze szczypiorkiem,
- 1 łodyga selera naciowego,
- garść czarnych oliwek,
- kilka cebulek konserwowych,
- sól, pieprz,
- ocet ryżowy lub jabłkowy,
- olej.
Wykonanie:
Warzywa umyć, sałatę porwać na drobne kawałki, wysuszyć, ogórka obrać i pokroić razem z rzodkiewką w cienkie plasterki (ja kroiłam obieraczką do warzyw), oliwki pokroić na pół, selera naciowego również pokroić w plastry. Cebulkę ze szczypiorkiem drobno pokroić.
Wymieszać warzywa w misce (konserwową cebulę również), przyprawić solą i pieprzem, pokropić delikatnie octem i polać olejem (nie za dużo).
Smacznego!!!