Drobiowa galaretka z oliwkami i bazylią
składniki:
2 piersi kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 łyżki żelatyny
1 bulionetka drobiowa Knorr
3 ząbki czosnku
1 papryczka piri-piri
sól
pieprz
listki bazylii
oliwki
Piersi drobiowe wrzucić do gara, dodać warzywa, zalać wodą i gotować. Doprawić solą, pieprzem i wrzucić bulionetkę drobiową Knorr. Ugotowane mięso wyjąć z gara, pokroić w plastry a następnie porozrywać na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić przez sitko. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wywaru a następnie dołożyć do reszty(około 1 litr wywaru). Wymieszać, dodać przeciśnięte ząbki czosnku i pokruszoną papryczkę. Na talerze poukładać ugotowane mięso, oliwki, kilka listków bazylii. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki aż galaretka stężeje.