Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne.
To moja propozycja na domowy fast food. Daje wiele możliwości, każdy może modyfikować po swojemu, dodatków które można wykorzystać jest mnóstwo, różne sosy, pikle, warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Przedstawiam dzisiaj mój ostatni chiński przepis w tym roku. Do tej kuchni jeszcze z pewnością wrócę i to nie raz ale tymczasem trzeba zacząć planować menu świąteczne.
Intensywnie czekoladowe, ciężkie brownie połączone z warstwą waniliowego sera i kwaskowatymi malinami - to pyszny deser, w sam raz dla wielbicieli czekoladowych smakołyków.
Na powitanie zapraszam na tort. Upiekłam go na urodziny męża i muszę powiedzieć, że był to strzał w 10 - dawno nie jedliśmy tak pysznego tortu. Myślę, że ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz.
Wydawało mi się, że niewiele pozostało już rzeczy które mogłabym upchnąć w kieszonce kurczakowej żeby wzbogacić jego smak, a jednak... a w zanadrzu mam jeszcze przynajmniej jedną propozycję, ale to już niebawem.
Co zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często.
Muszę przyznać, że długo nie mogłam pogodzić się z brakiem zimy, hmmm… tej zimy.Teraz jest jeszcze gorzej, bo zamiast skrzypiącego pod stopami śniegu, za oknem widzę chlapę i depresyjne czarne chmury.Brrr… W takich momentach nie ma to jak kubek ciepłego napoju. A jeśli ze szklanki unosi się dodatkowo aromat cynamonu i cytryny- jestem w siódmym niebie!
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na galat (galaretkę, galantynę) z kurczaka według receptury mojej mamy. Galaretka jest lekkostrawna, smaczna no i super się prezentuje. Nadaje się na każdego rodzaju imprezki i nie tylko, zachęcam do wypróbowania.
dzisiaj inwencją twórczą przygotowałam wystrzałowy sos, po którym nieźle zieje się czosnkiem. Najważniejsze, że danie jest smaczne i chyba zdrowe. Bo brokuł łagodzi i dodaje smaku, a czosnek zabija... bakterie oczywiście. :)
Po wszystkich pierniczkowych wypiekach czas na troszkę inne ciasto, choć smakowo i zapachowo w klimacie świątecznym. Połączenie pomarańczy i kakao, na wierzchu czapeczka z lukru z pomarańczą oraz czekoladą. Brzmi pysznie prawda?
Z przepisu mojej mamy, która jak dla mnie robi najsmaczniejszy na świecie sos tatarski. Idealnie wyważony smakowo. Żaden ze składników nie dominuje, wszystkie idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną kompozycję, idealną do dań obiadowych jak i kanapek.
Te roladki robiłam na obiad jakiś czas temu. Muszę przyznać, że wyszły znakomite. Delikatne mięso z kurczaka otulone przez plastry boczku było soczyste, a ukryty w środku cheddar i musztarda nadawały całości zdecydowanego smaku.