Domowy hamburger
To moja propozycja na domowy fast food. Daje wiele możliwości, każdy może modyfikować po swojemu, dodatków które można wykorzystać jest mnóstwo, różne sosy, pikle, warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Domowy hamburger
Mięso wyrobić z jajkiem, dodać tartą bułkę i doprawić. Uformować 4 kotleciki, dosyć płaskie i usmażyć bez tłuszczu na patelni grillowej. W kubeczku wymieszać sos, w mojej wersji to majonez z keczupem doprawiony słodką papryką w proszku i odrobinką chilli. Cebulkę posiekałam dosyć drobno, ale można pokroić w krążki i sparzyłam wrzątkiem. Kiedy kotlety są już prawie gotowe można na ruszt wrzucić na chwilę bułeczki. Wszystko łączymy w całość. Ja dałam troszkę sosu bezpośrednio na bułkę, potem sałata, warzywa, ser, kotlet znowu serek, warzywa i drugą cześć bułki.
Domowy hamburger
- 4 bułki (np. klasyczne do hamburgerów, ja dałam bułeczki "wiejskie" )
- 400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (może być takie jak lubimy)
- ser żółty np. salami, bo dobrze się rozpuszcza
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty
- pomidor
- zielony ogórek
- cebulka
- sos: majonez+keczup+słodka papryka+ chilli na czubek noża
Mięso wyrobić z jajkiem, dodać tartą bułkę i doprawić. Uformować 4 kotleciki, dosyć płaskie i usmażyć bez tłuszczu na patelni grillowej. W kubeczku wymieszać sos, w mojej wersji to majonez z keczupem doprawiony słodką papryką w proszku i odrobinką chilli. Cebulkę posiekałam dosyć drobno, ale można pokroić w krążki i sparzyłam wrzątkiem. Kiedy kotlety są już prawie gotowe można na ruszt wrzucić na chwilę bułeczki. Wszystko łączymy w całość. Ja dałam troszkę sosu bezpośrednio na bułkę, potem sałata, warzywa, ser, kotlet znowu serek, warzywa i drugą cześć bułki.