Oszczędny pasztet rosołowy



Oszczędny pasztet rosołowy
Składniki:
forma do keksu o wym. 30x11cm
ok. 1200g mieszanki mięsno-warzywnej dwukrotnie zmielonej
100g usmażonej i zmielonej dwukrotnie wątróbki drobiowej
3 łyżki otrąb pszennych lub żytnich
3 białka jaj
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Wszystkie składniki dobrze wyrobić, ja robię to przy użyciu miksera. Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksowej. Ustawić ją na brytfannie, do której wlać wody tyle aby sięgała do ¾ wysokości keksówki. Przykryć kawałkiem foli aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby wierzch się ładnie przyrumienił.