Oszczędny pasztet rosołowy

Oszczędny pasztet rosołowy

Zdjęcie - Oszczędny pasztet rosołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Co zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często. Bo ile można jeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość ja jeszcze dodaję do pasztetu otręby pszenne lub żytnie. Dodatkowo są one czynnikiem spajającym, poprzez wiązanie wody, której w takiej mieszance mięsno-warzywnej jest sporo. Piekę go w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy. Doskonale nadaje się do smarowania, ale można go też kroić w plastry. Do przyrządzenia takiego bulionu, ja używam trzech rodzajów mięsa : z kaczki lub indyka, kości schabowych wieprzowych i wołowiny.”
Zdjęcie - Oszczędny pasztet rosołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oszczędny pasztet rosołowy

Składniki:
forma do keksu o wym. 30x11cm

ok. 1200g mieszanki mięsno-warzywnej dwukrotnie zmielonej
100g usmażonej i zmielonej dwukrotnie wątróbki drobiowej
3 łyżki otrąb pszennych lub żytnich
3 białka jaj
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Wszystkie składniki dobrze wyrobić, ja robię to przy użyciu miksera. Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksowej. Ustawić ją na brytfannie, do której wlać wody tyle aby sięgała do ¾ wysokości keksówki. Przykryć kawałkiem foli aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby wierzch się ładnie przyrumienił.




Kategorie przepisów