Sos tatarski


Najbardziej lubię sos tatarski na kromce chleba posmarowanej jedynie lekko słonym masłem. Często jednak zdarza mi się zjadać go łyżka prosto z miski:)
Sos tatarski:
- 3/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę marynowanych grzybów
- 1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę białej cebuli
- 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę ogórków korniszonów
- 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę ogórków kiszonych
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- pieprz
Wszystkie pokrojone składniki umieszczam w misce, dodaję majonez, śmietanę i musztardę, dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Wstawiam do lodówki na min 3 h aby smaku się przegryzły (najlepiej jest zostawić sos w lodówce na cała noc)
Smacznego
* Ilość składników mierzyłam szklanką już po posiekaniu. Dzięki temu mogłam podać dokładne proporcje składników, co pozwoli na idealne odtworzenie przepisu.
