Roladki z cheddarem i musztardą
Te roladki robiłam na obiad jakiś czas temu. Muszę przyznać, że wyszły znakomite. Delikatne mięso z kurczaka otulone przez plastry boczku było soczyste, a ukryty w środku cheddar i musztarda nadawały całości zdecydowanego smaku. I to zdecydowanie pysznego smaku. Tak przyrządzone mięso podane z puree ziemniaczanym oraz sałata polana ulubionym sosem winegret nada się zarówno na codzienny obiad jak i ten bardziej uroczysty, na który zaprosimy gości. Mięso takie jest także łatwe i szybkie w przygotowaniu. A w trakcie, gdy się piecze mamy czas na przygotowanie dodatków do obiadu takich jak sałata czy puree.
Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- Ok. 150g cheddara
- 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
- ok. 8-10 plastrów boczku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Każdą pierś podzielić na 2 kawałki (ja zawsze odcinam polędwiczkę z kawałkiem mięsa). Większe części przekroić wzdłuż na pół zostawiając nierozcięty cm rozłożyć jak książkę. Każdy filet włożyć pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej (ułatwia rozbijanie, zapobiega robieniu się dziur w mięsie i pozostawia kuchnię czystą) rozbić na płasko. Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą i położyć kawałek sera. Roladki dokładni zwijać, owijać boczkiem i ewentualnie zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki ułożyć w foremce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C. ok. 25 – 30 minut. Po wyjęciu poczekać ok. 5 minut aby soki w mięsie się ustabilizowały i podawać z puree ziemniaczanym oraz sałatą z winegretem.
Smacznego!
I na koniec zapytam czy pamiętacie o tych cudnych kolczykach, które możecie wygrać w konkursie?
Zachęcam do wzięcia udziału. Zadanie konkursowe jest łatwe, a nagrody atrakcyjne. Polecam zwłaszcza kategorię Sylwestrowy zawrót głowy, gdyż jest mała konkurencja, a co za tym idzie duża szansa na wygraną!