Kulebiak z mięsnym nadzieniem

Kulebiak z mięsnym nadzieniem

Kulebiak przywędrował do nas ze Wschodu. W wielu domach piecze się go właśnie teraz, na Wielkanoc. Farsz może być w nim przeróżny: warzywny, mięsny lub z rybą. Moja Mama (nauczona przez Prababcię) robi go z kapustą, jajkiem na twardo i dużą ilością koperku. Mój to poniekąd dzieło przypadku- miałam kawałek cielęciny i musiałam go w jakiś smaczny sposób wykorzystać. Padło na kulebiak właśnie.

Do ciasta zamiast kwaśnej śmietany dodałam mielony twarożek. Kilka dni później przeczytałam (w „Kuchni Neli”), że Aniela Rubinstein robiła tak samo- jaki to miły dla mnie zbieg okoliczności!

W przepisie skupię się na cieście krucho-drożdżowym, bo jest naprawdę świetne i rewelacyjnie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Co więcej można je przygotować nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Zdjęcie - Kulebiak z mięsnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kulebiak z mięsnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kulebiak z mięsnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kulebiak z mięsnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kulebiak z mięsnym nadzieniem

Agata, 21 kwietnia 2011

Zdjęcie - Kulebiak z mięsnym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Farsz:

Przygotowałam go podobnie jak nadzienie do pierogów z mięsem. Ugotowane (lub upieczone mięso) zmieliłam z ugotowanymi warzywami: marchewką, pietruszką i selerem. Dolałam nieco wywaru pozostałego z gotowania mięsa z warzywami (nadzienie dzięki temu nie będzie suche). Wymieszałam go z fasolką szparagową, zielonym groszkiem, zieloną natka pietruszki, przesmażoną cebulką oraz jajkiem. Doprawiłam solą i pieprzem.

To tylko przykład, nadzienie może być w zasadzie dowolne!

 

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Wyrobione włóż na chwilę do lodówki (ja zostawiłam je w lodówce na noc). Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta na grubość ok. 0,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nałóż farsz, zawiń wzdłuż dłuższego boku, końce kulebiaka zawiń pod spód. Gotowy pieróg ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piecz w temp. 180oC do momentu lekkiego zbrązowienia wierzchu.

Kategorie przepisów