Ciasto jak batonik? Może nie do końca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. To ciasto robiłam już kilka razy, za każdym razem bardzo smakowało i nam, i gościom. Musicie koniecznie spróbować by się przekonać :)
Pewnie wszyscy znają popularne ciasto jakim jest 3 bit. Jest to faktycznie pyszne ciacho i tych, którzy jeszcze go nie robili zachęcam bo naprawdę warto. Ja dzisiaj przedstawiam swoją wersję, która różni się tym, że zamiast masy budyniowej dałam masę z mleka w proszku. Dzięki temu ciasto bardziej przypomina batonika, któremu zawdzięcza nazwę.
Po raz pierwszy zrobiłam je kilka lat temu i dość często powtarzałam a potem w miarę przybywania kolejnych ciekawych przepisów, jakoś tak Bounty odeszło w zapomnienie. Na szczęście, od czasu do czasu oglądam swój stary zeszyt i czytam sobie co przy każdym wypróbowanym przepisie zapisałam. I dlatego musiałam zrobić Bounty na niedzielę:)
Jakiś czas temu pisałam z zachwytem o babce jogurtowej, którą utrzymywało jedynie pół łyżeczki sody oczyszczonej. Muszę przyznać z przykrością, że nie udało mi się od tamtej pory powtórzyć tej babki z takim samym efektem. Nie wiem, co jest nie tak, ale ciasto nie chciało mi rosnąć, było zbite, nie powiem, że niedobre, bo lubię zbite ciasta, ale nie taki efekt miał być. Dodałam więc trochę proszku, zmniejszyłam ilość cukru, ilość soli oraz użyłam domowego jogurtu. I teraz jest OK! babka wychodzi puszysta, a dzięki dużej ilości cukru (pomimo zmniejszenia ilości, wciąż jest jego dużo) ciasto ładnie się rumieni.
To była bardzo pyszna i miła niespodzianka, której z przyczyn technicznych;)nie mogłam spróbować. Postanowiłam więc, że także go upiekę. Zarówno serniki jak i kokos uwielbiam, więc nie musiałam się nic a nic zastanawiać.;) Serniczek jest pyszny, wilgotny, mięciutki i ... kokosowy:) Jakoś tak zadziwiająco szybko znikał ;) Serdecznie polecam!
Zamarzyła mi się drożdżowa strucla z jabłkami. Pamiętam takie z dzieciństwa, u nas w domu często bywały z makiem, z serem ale najbardziej smakowała mi z jabłkami. Wogóle jabłka to jedne z moich ulubionych owoców a że dzisiaj jest jego święto zrobiłam tę struclę.
Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki i nie macie pomysłu co z nimi zrobić proponuję smaczne i łatwe danie. Pomysł pochodzi z książki 365 obiadów na polskim stole i jest naprawde trafiony.
Dzien przywital nas piekna pogoda. Ostatni pazdziernikowy weekend byl pod znakiem slonca. Slonca, ktore swymi promieniami zalalo cale nasze mieszkanie, slonca ktore sprawilo, ze z checia wyszlismy z domu.