Rafaello z adwokatem

Rafaello z  adwokatem

Proste i szybkie a zarazem efektowne i bardzo smaczne ciasto. Doskonałe dla wielbicieli ciast z kremem maślanym Gorąco polecam!

Zdjęcie - Rafaello z  adwokatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "173 specjały siostry siostry Anastazji" wyd. WAM/

Rafaello

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag masła
  • 25 dag wiórków kokosowych + wiórki do ozdoby
  • 40 herbatników (4 paczki po 10 sztuk)
  • 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku


W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem, waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodać alkohol i wiórki.

Na desce położyć papier do pieczenia, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać wiórkami. Włożyć do lodówki, lekko, ale szczelnie przykryte folią.

Zdjęcie - Rafaello z  adwokatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów