Rafaello z adwokatem
Proste i szybkie a zarazem efektowne i bardzo smaczne ciasto. Doskonałe dla wielbicieli ciast z kremem maślanym Gorąco polecam!
/źródło: "173 specjały siostry siostry Anastazji" wyd. WAM/
Rafaello
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 30 dag masła
- 25 dag wiórków kokosowych + wiórki do ozdoby
- 40 herbatników (4 paczki po 10 sztuk)
- 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem, waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodać alkohol i wiórki.
Na desce położyć papier do pieczenia, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać wiórkami. Włożyć do lodówki, lekko, ale szczelnie przykryte folią.
Smacznego!