Domowa skórka pomarańczowa w cukrze
Jest pyszna i łatwa do zrobienia. Dużo lepsza niż sklepowa.
Najwięcej roboty jest przy usuwaniu białych części ze skórki.
skórka z 6 pomarańczy - wyszorowana, pozbawiona białych części - ja kroję ją w spore kawałki
pół kilo cukru
litr wody
Na 2 dni włożyłam skórkę do zimnej wody. Kilka razy dziennie zmieniałam wodę.
Osączyłam wymoczoną skórkę. W litrze wody zagotowałam cukier, kiedy już się rozpuści można dodać skórkę i gotować powoli - aż syrop zacznie gęstnieć a skórka zmięknie.
To może potrwać ze dwie godziny - trzeba pilnować garnka, żeby nie spalić całości.
Miękką skórkę układam na szklanej desce do krojenia do przestygnięcia.
Potem można ją posiekać, pokroić - dowolnie. Ja wolę większe kawałki.
Gotową przełożyłam do szczelnie zamykanego słoika i gotowe.