To chyba jeden z najpopularniejszych serników. Swego czasu piekłam go prawie na każde święta , tylko ostatnio trochę o nim zapomniałam wypróbowując nowe przepisy. Jednak z okazji Wielkanocy przygotowałam ciasta jedynie ze starych , dobrych , wielokrotnie sprawdzonych przepisów , pośród których znalazł się także ten oto serniczek.
Kolejny przepyszny wypiek z rabarbarem, obok którego nie mogłam przejść obojętnie. Ciasto ujrzałam na blogu Kasi "Gotuję bo lubię" i wiedziałam, że się na nie skuszę. Sezon rabarbarowy u mnie w pełni, ochoczo więc piekę takie pyszne ciasta, które tak bardzo smakują moim chłopakom. Polecam! :) To ciasto doskonale nadaje się także do innych owoców, myślę już nad tym by połączyć je z truskawkami :)
Jeden z najprostszych , a zarazem najstarszych przepisów jakie posiadam w swoich zbiorach. Kiedyś moja mama piekła to ciasto bardzo często , ale zawsze z jabłkami. Ja dorzuciłam jeszcze truskawki , które dodały wspaniałego aromatu i smaku.
Truskawki znowu nie za piękne, bo pogoda do bani. Ale gdybym teraz nie kupiła, to po sezonie bym sobie nie darowała. ;) Więc są truskawki i jest pyszne i prościutkie ciasto z truskawkami na oleju.
Jak mi sie nic nie chce. Moj totalny len trwa juz kilka dni.Mysle, ze spowodowany jest panujacym za oknem upalem. Nie, nie, nie, ja nie marudze, ciesze sie bardzo, ze w koncu doczekalismy sie lata. Jest cudownie cieplo, juz od dobrego tygodnia nie padalo ani razu. To wszystko cieszy mnie niesamowicie.
Wsrod wszystkich znanych mi owocow zdecydowany prym wioda jakbla. Uwielbiam rzecz jasna rozne owoce sezonowe, ale jedynie jablko dostepne jest przez caly rok. Mysle, ze to zdecydowany krol owocowej rodziny, do tego mozna je wykorzystac na wiele roznych sposobow.
Masło stop w rondelku i odstaw, żeby ostygło. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę z proszkiem i nadal ucieraj. Na końcu powoli wlej ostudzone masło, dodaj sok i skórkę z cytryny. Piecz babkę około 45 minut w 180 stopniach. Gotową polukruj lub polej czekoladą.
Placek w sumie jest prosty , tylko ta pierwsza warstwa ciasta jest bardzo cienka i trzeba dokładnie wykleić nią blachę , ale reszta już idzie "jak z płatka". Warstwa serowa , jabłka z rodzynkami i przyprawami (ja ograniczyłam się do cynamonu , bo będąc w ciąży zbrzydziłam się do smaku piernika ;-) , a na wierzchu jeszcze jedna warstwa owsianej kruszonki. Bardzo smaczne ciasto , a do tego dosyć zdrowe , choć zdecydowanie słodkie :-)
Pierwszego dnia nie byłam zachwycona tym ciastem. Była dosyć zbita, choć nie twarda, powiedziałabym gąbczasta, a przyrumieniona skórka gryzła się z cytrynowym lukrem. Natomiast na drugi dzień babka smakowała pysznie, naprawdę pysznie! Leciutka, mięciutka, mleczno cytrynowa.....jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.
Długo zastanawiałam się co upiec. Z pomocą przyszła mi Atinka podpowiadając pyszny cytrynowy serniczek, który sama także piekła. Uwielbiamy serniki, więc zdecydowałam, że to właśnie on będzie moją propozycją do tegorocznej cytrusowej zabawy. Zapraszam na mój pyszny, cytrynowy, mięciutki serniczek.
I znowu wszystko przez ten kokos , bo chociaż lubię tradycyjnego murzynka , to raczej bym się na niego w najbliższym czasie nie skusiła , ale , że z kokosem , to po prostu musiałam spróbować. Pomysł na niego podpatrzyłam na blogu Ilonkowo , jednak samo ciasto zrobiłam według własnego przepisu. Wiedziałam , że smak mnie nie zawiedzie , najwyżej wizualnie mogło być coś nie tak... No właśnie , jak zwykle nierówno podzieliłam ciasto (na górze dałam go mniej) , ale kto by się tym przejmował , ważne , że wyszło smaczne :-)