Smaczna rolada rybna z żurawiną słodkawa ale w połączeniu z sokiem z cytyny jest bardziej wyrazista i nie jest mdła polecam - choć to nie jest przepis dla każdego ...
Wygląda jak piernik , nazywa się keks , a w smaku... nie przypomina ani jednego ani drugiego ;-) Niemniej jednak jest bardzo smaczny i aromatyczny. Jak dla mnie mógłby być trochę bardziej wilgotny , ale może z mąką pełnoziarnistą i cukrem trzcinowym taki właśnie by wyszedł (ja dałam zwykłą mąkę i zwykły brązowy cukier).
Ryba na świątecznych stołach to punkt obowiązkowy, ale rzadko pojawia się w formie wytrawnej tarty, czyli quiche'a. Zachęcam Was do tego sposobu - to mój pierwszy quiche, ale na pewno nie ostatni. Wypiek na zdjęciu jest próbą generalną przed pieczeniem środowym - zamierzam zanieść taki quiche na klasową Wigilię w szkole mojego syna.
Przedstawiam Wam moje pierniki, upiekłam je w sobotę i wyszło ich, aż 200 sztuk. Skorzystałam ponownie z mojego starego, niezawodnego przepisu, który już w tamtym roku opublikowałam na blogu. Porównajcie, które pierniki są ładniejsze te z 2009 czy te nowe, polecam!
Świeże gałązki świerku, domowa kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone grzyby, to aromaty świąt Bożego Narodzenia. Jest ich dużo, dużo więcej, lecz mnie właśnie te najbardziej kojarzą się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi.
Ten przepis przyniósł ze szkoły mój syn, jak może pamiętacie - chodzi na kółko kulinarne. Najpierw dostałam przepis, a później kilka rożków do spróbowania. Spróbowałam i postanowiłam włączyć te rożki do menu na święta, bo naprawdę są pyszne. A połączenie migdałów i orzechów kojarzy się z pierwszą gwiazdką, prezentami i zapachem choinki...
Z tym ciastem wszystko wyszło nie tak jak trzeba (ale było smaczne , dlatego zamieszczam ten przepis) Z wyglądu wcale nie przypominało oryginału , formę miałam za szeroką , dżem śliwkowy był za jasny i użyłam typowego marcepanu zamiast pasty migdałowej (ostatecznie może być , ale nie polecam , bo zbytnio się rozrzedza podczas pieczenia) .
Pamiętam bardzo dobrze tamten świąteczny poranek 2 lata temu. Cały dom jeszcze spał, kiedy zszedłem do wysprzątanej i spokojnej kuchni, postanowiłem wtedy, że zrobię jajka zapiekane, a w trakcie ich robienia coś mnie tknęło, żeby może zrobić kilka zdjęć. Wieczorem powstał z tego pierwszy wpis i zacząłem swoją przygodę z Olive&Flour.
Dziękuję Wszystkim za bożonarodzeniowe życzenia. Było dokładnie tak jak w Waszych życzeniach - Święta były szczęśliwe i spokojne. Leniwe. Odpoczęliśmy jak na najlepszych wakacjach. W tym roku nie było muszę to czy tamto. Nie było powinniśmy odwiedzić tych czy tamtych. Za to było mam ochotę na to i to.
Jest to jeden z moich wypieków przedświątecznych, na który przepis znalazłam na tym blogu. Babka jest bardzo prosta do wykonania, aczkolwiek na drugi raz poczyniłabym następujące zmiany: dodałabym wanilii (najlepiej w laskach), i upiekłabym ją w blaszce bardziej płaskiej niż wysokiej, ponieważ nie rośnie za duża i ma tendencję do opadania.
Oto jedno z ciast jakie pojawiły się u mnie na świątecznym stole w tym roku. Babka waniliowa z kardamonem to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią suche ciasta i wanilię. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Kuchni.
Na święta chciałam upiec chleb, który byłby wyjątkowy w smaku. Ten przepis Liski miałam w swoich zbiorach już od dawna ale jakoś zawsze tak odkładałam go na później a na święta jest on idealny bo jest bardzo mało pracochłonny. Wystarczy tylko wymieszać składniki jednego dnia a kolejnego wyłożyć gotowy chleb do piekanika i upiec. Ser w smaku jest dość mocno wyczuwalny więc radzę dodać swoje ulubione rodzaje serów. Ja dodałam również orzechy bo chciałam, żeby był to pyszny chlebek:)
Zapraszam na sernik kakaowy z mocno wyczuwalnym dodatkiem kawy. Coś dla kawoszy, zdecydowanie, czyli dla mnie :). Bardzo lubimy kawowe wypieki, a ten sernik jest wspaniały, rozpływa się w ustach, taki aksamitny, delikatny. W smaku idealny. Przepis znalazłam na blogu Dorotki, która piekła ten sernik w kąpieli wodnej. Ja jak zwykle piekłam metodą tradycyjną i to właściwie jedyna zmiana jakiej dokonałam w przepisie. Serdecznie polecam, jest pyszny.