Pierogi z grzybami
To jedna z potraw Wigilijnych która gości na naszym stole od lat i jedna z moich ulubionych do tego barszczyk a reszta mogłaby nie istnieć ha ha :-)
Na ciasto
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na farsz
- ok 150 g suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- sól, pieprz do smaku
Letnią wodę wlać do miski, dodać sól, oliwę - wymieszać. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i wyrabiać ciasto. ok 5 minut. Odstawić.
Grzyby namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie grzyby do miękkości - odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w piórka usmażyć na oliwie na złoty kolor - wystudzić . Zmielić grzyby wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
Rozwałkować ciasto i wykrawać kółka nakładać jak najwięcej farszu i sklejać dowolnie.
Gotować we wrzącej wodzie od wypłynięcia ok 3 minuty.
Podawać na gorąco.
Smacznego