Świąteczne rożki migdałowo-orzechowe
Ten przepis przyniósł ze szkoły mój syn, jak może pamiętacie - chodzi na kółko kulinarne. Najpierw dostałam przepis, a później kilka rożków do spróbowania. Spróbowałam i postanowiłam włączyć te rożki do menu na święta, bo naprawdę są pyszne. A połączenie migdałów i orzechów kojarzy się z pierwszą gwiazdką, prezentami i zapachem choinki...
Składniki:
28 dag mąki
5 dag mielonych migdałów
5 dag mielonych orzechów laskowych
7 dag cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
1 jajko + 2 żółtka
20 dag masła
cukier puder do posypania
Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj migdały, orzechy, cukier i sól, wymieszaj. Wbij jajko oraz dorzuć żółtka, następnie pokrojone na kawałki masło. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie wyjmij ciasto, odrywaj po kawałku i formuj rożki. Piecz rożki w 200 stopniach do momentu, aż się zazłocą. Gorące posyp cukrem pudrem.
Rożki można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniku.