Sernik kakaowy z kawą
Zapraszam na sernik kakaowy z mocno wyczuwalnym dodatkiem kawy. Coś dla kawoszy, zdecydowanie, czyli dla mnie :). Bardzo lubimy kawowe wypieki, a ten sernik jest wspaniały, rozpływa się w ustach, taki aksamitny, delikatny. W smaku idealny. Przepis znalazłam na blogu Dorotki, która piekła ten sernik w kąpieli wodnej. Ja jak zwykle piekłam metodą tradycyjną i to właściwie jedyna zmiana jakiej dokonałam w przepisie. Serdecznie polecam, jest pyszny.
Sernik dołącza do akcji Majeczki Kawowy Tydzień.
Składniki na spód:
*140 g ciastek digestive
*50 g masła, o temperaturze pokojowej
*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia. Można również ciastka rozdrobnić np. wałkiem do ciasta, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i kawą.
Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać.
Składniki na masę serową:
*750 g niekwaśnego twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (robiłam z wiaderkowego, gotowego do wypieków)
*50 g masła, o temperaturze pokojowej
*1 i 1/4 szklanki cukru
*4 duże jajka
*pół szklanki śmietany kremówki (min. 30%)
*50 ml likieru kawowego
*2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
*4 łyżki kakao
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
Śmietanę kremówkę lekko podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać twaróg i zmiksować. Dodawać cukier, dalej miksując (krótko). Wbijać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu.
Do masy serowej dodać przestudzoną kremówkę, likier kawowy, przesiane przez sitko kakao i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać na ciasteczkowy spód.
Piec przez godzinę czasu w temperaturze 180ºC.
Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć do temperatury pokojowej, wystudzić. Następnie włożyć do lodówki na 12 godzin. Kolejnego dnia wyjąć z formy.
Ważne: sernik na każdym etapie miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Smacznego :)