Sernik kakaowy z kawą

Sernik kakaowy z kawą

Zdjęcie - Sernik kakaowy z kawą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zapraszam na sernik kakaowy z mocno wyczuwalnym dodatkiem kawy. Coś dla kawoszy, zdecydowanie, czyli dla mnie :).  Bardzo lubimy kawowe wypieki, a ten sernik jest wspaniały, rozpływa się w ustach, taki aksamitny, delikatny. W smaku idealny. Przepis znalazłam na blogu Dorotki, która piekła ten sernik w kąpieli wodnej. Ja jak zwykle piekłam metodą tradycyjną i to właściwie jedyna zmiana jakiej dokonałam w przepisie. Serdecznie polecam, jest pyszny.

Sernik dołącza do akcji Majeczki Kawowy Tydzień.

Zdjęcie - Sernik kakaowy z kawą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kakaowy z kawą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*140 g ciastek digestive

*50 g masła, o temperaturze pokojowej

*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia. Można również ciastka rozdrobnić np. wałkiem do ciasta, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i kawą.

Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać.

Składniki na masę serową:

*750 g niekwaśnego twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (robiłam z wiaderkowego, gotowego do wypieków)

*50 g masła, o temperaturze pokojowej

*1 i 1/4 szklanki cukru

*4 duże jajka

*pół szklanki śmietany kremówki (min. 30%)

*50 ml likieru kawowego

*2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)

*4 łyżki kakao

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

Śmietanę kremówkę lekko podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.

 

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać twaróg i zmiksować. Dodawać cukier, dalej miksując (krótko). Wbijać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu.

Do masy serowej dodać przestudzoną kremówkę, likier kawowy, przesiane przez sitko kakao i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, krótko, tylko do połączenia się składników.

Masę wylać na ciasteczkowy spód.

Piec przez godzinę czasu w temperaturze 180ºC.

Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć do temperatury pokojowej, wystudzić. Następnie włożyć do lodówki na 12 godzin. Kolejnego dnia wyjąć z formy.

Ważne: sernik na każdym etapie miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik kakaowy z kawą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kakaowy z kawą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów