Babka na mleku skondensowanym

Babka na mleku skondensowanym

Jest to jeden z moich wypieków przedświątecznych, na który przepis znalazłam na tym blogu. Babka jest bardzo prosta do wykonania, aczkolwiek na drugi raz poczyniłabym następujące zmiany: dodałabym wanilii (najlepiej w laskach), i upiekłabym ją w blaszce bardziej płaskiej niż wysokiej, ponieważ nie rośnie za duża i ma tendencję do opadania.

Składniki:

1 puszka (ok. 400 g) mleka skondensowanego

4 jajka

120 g mąki (przepis mówi: all purpose flour - ja użyłam mąki poznańskiej)

50 g roztopionego masła

łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginalnym przepisie: 1/2 łyżeczki)

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą, piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do momentu, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy).

Zdjęcie - Babka na mleku skondensowanym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów