Świąteczne pierniki
Przedstawiam Wam moje pierniki, upiekłam je w sobotę i wyszło ich, aż 200 sztuk. Skorzystałam ponownie z mojego starego, niezawodnego przepisu, który już w tamtym roku opublikowałam na blogu. Porównajcie, które pierniki są ładniejsze te z 2009 czy te nowe, polecam!
Składniki na ciasto:
- 2 kg mąki
- 65 dkg cukru
- 65 dkg miodu
- 8 jaj (3 całe + 5 żółtek)
- 4 łyżeczki amoniaku
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 paczka przyprawy do pierników
- 3 łyżeczki dobrej kawy (dobrze zmielona)
- 35 dkg masła
- 10 dkg kakao (gorzkie)
- 30 dkg smalcu
- 1/2 szklanki zimnego mleka +3 łyżki mąki
- zmielone goździki
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Składniki na lukier:
- sok z całej cytryny
- 30 dkg cukru pudru
- gorąca woda
Dekoracja:
- migdały
- orzechy
- kolorowa posypka
- skórka pomarańczowa
- czekolada mleczna
- czekolada biała
- wiórki kokosowe
4 łyżeczki amoniaku rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większym garnku) - 20 minut.
Wszystkie sypkie składniki wrzucić do miski, wymieszać. Dodać przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, trochę pieprzu. Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem. Masło i smalec rozpuścić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do reszty składników. Wymieszać rękami. Włożyć do lodówki min. na 1 dzień.
Ciasto rozwałkować na 0,5 cm, foremkami wykrawać pierniczki, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki dodać cukier puder.
Rozpuścić czekolady (co jakiś czas podgrzewać). Dekorować pierniki czekoladami, lukrem i słodkimi dodatkami, liczy się inwencja twórcza:-)
Smacznego:-)