Świąteczny chleb z serem pleśniowym i orzechami
Na święta chciałam upiec chleb, który byłby wyjątkowy w smaku. Ten przepis Liski miałam w swoich zbiorach już od dawna ale jakoś zawsze tak odkładałam go na później a na święta jest on idealny bo jest bardzo mało pracochłonny. Wystarczy tylko wymieszać składniki jednego dnia a kolejnego wyłożyć gotowy chleb do piekanika i upiec. Ser w smaku jest dość mocno wyczuwalny więc radzę dodać swoje ulubione rodzaje serów. Ja dodałam również orzechy bo chciałam, żeby był to pyszny chlebek:)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (dowolnej)
- 200 g sera pleśniowego, pokroić na 1 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży
- 300 g wody
-
garść orzechów laskowych
Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić na 12-16 godzin. Następnego dnia na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przełożyć ciasto i chwytając ścierkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtoczyć go w mące ze ściereczki. Przełożyć ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut. Wyrośnięty chleb przerzucić do nagrzanego garnka lub na nagrzaną blachę. Piec około 40 minut.