Zdecydowanie wolę kluchy od ziemniaków - lubię wszelkie makarony , czy to w formie zapiekanek, spaghetti czy jako zwykłe kluski z białym serem [ obowiązkowo na słono :)
Porwij liście sałaty i rozłóż je na talerzach, następnie nałóż kawałki łososia i jajka pokrojone w ósemki. Wymieszaj składniki dressigu tak, aby powstał jednolity sos.
Uwielbiam zupy. Oczywiście nie wszystkie ;-) tradycyjna pomidorowa przyprawia mnie o mdłości jednakże wszelkie zupy kremy kocham miłością namiętną. Kilka tygodni temu jadłam podczas lunchu z koleżanką jadłam rewelacyjną zupę krem z pieczonych warzyw. Kilka razy próbowałam odtworzyć ten smak i ostatecznie się udało. W tym przypadku mniej znaczy więcej.
Kolejny raz miałam w lodówce zbędne białka i szukałam jakiegoś fajnego przepisu z ich wykorzystaniem. Nie chciałam robić Pavlovej, gdyż czekam z nią na okres letni, kiedy będą do dyspozycji świeże sezonowe owoce. Z pomocą przyszła mi Atinka podsuwając kilka propozycji, a wśród nich własnie ten keks. Bez zbędnych słów powiem, że ciasto jest rewelacyjne, mokre, miękkie, pełne bakalii, dokładnie takie jakie lubimy! Mój Ukochany powiedział, że mógłby tego keksa jeść codziennie :) Serdecznie polecam!
Szybka i smaczna przekąska dla wielbicieli serów pleśniowych . Z wierzchu chrupiąca panierka, w środku - delikatnie kremowe wnętrze - i do tego towarzystwo żurawiny. Bardzo smaczne połączenie - polecam !
Te rogaliki powstały zupełnie przypadkowo, bo moje dzieci domagały się ciasteczek, a ja akurat nie miałam w domu żadnych zapasów, ani też jajek, ani dodatkowego masła. Miałam za to gotowe ciasto francuskie, dwa zamrożone białka i pół paczki mielonych migdałów, oraz pisaki cukrowe.
Kapucha jak kapucha. Każdy robi w/g swojej fantazji. Ja kiszoną kapustę podgotowałam, odsączyłam z wody i przesmażyłam z cebulą na patelni. Po drodze dodałam suszone śliwki i odrobinę cukru.
Chleba nie piekłam w formie, lecz ot tak po prostu na blasze i dlatego warkocz jest mało widoczny, ale i tak jestem z siebie nieskromnie zadowolona :) Chlebek robiłam z połowy porcji, na jeden bochenek.
Drożdżówki w tym kształcie widziałam wczoraj rano w mojej ulubionej piekarni, a po południu na stoisku z pieczywem w Bomi. Tak naprawdę, to widziałam je setki razy. Nadziewane makiem, dżemem lub twarogiem.
Kolejna sobota i kolejne pyszne bułeczki. Kusiły mnie z bloga Dorotuś pachnąc kokosem i nie mogłam się im oprzeć. Bułeczki są wspaniałe! Mięciutkie, pachnące, cudownie delikatnie smakują kokosem. Serdecznie polecam na śniadanko do kubka ciepłego mleczka lub kakao.
Właśnie czegoś takiego szukałam - delikatne, lekko wilgotne ciasto, w którym idealnie połączyły się dwa smaki : kokos i czekolada. Pięknie pachną, jeszcze lepiej smakują - jedne ze smaczniejszych mufinek, jakie miałam okazję piec do tej pory !
Moja ulubiona sałatka, którą bardzo często jem na obiad. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a jaka pyszna jest! Składniki czasami zmieniam, w zależności od tego, co mam akurat w lodówce ;) Generalnie cały przepis polega na tym by mieć rukolę lub mieszankę sałat i dorzucić do niej kilka innych pysznych składników.
Dzisiaj kolejne danie, które można przygotować błyskawicznie, zwłaszcza jeżeli skorzystacie z mrożonek. Przepis zaadaptowany z książeczki "Kuchnia chińska". Uprzedzam - będzie ostro!
Tym pysznym kurczaczkiem kusiła swego czasu Atinka, która wyszperała nań przepis na blogu Passionfruit. Jakiś czas później widziałam go również u Edysi i Iwonki. Ponieważ wszędzie filet ten prezentował się apetycznie i zbierał same pozytywne opinie, postanowiłam przyrządzić go i ja. Wybór był trafny.
Dziś proponuję Wam pastę z tuńczyka i selera naciowego. Seler pozostał mi po przygotowaniu barszczu, tuńczyk pałętał się w lodówce od dawna..Poszperałam trochę w necie i znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja przepis na prostą i smaczną pastę, idealną na śnidanie.
Dziś zrobiłam tę zupę po raz drugi, na wielokrotnie powtarzane prośby mojego hazbenda. Tym razem o fotce nie zapomniałam. Troszkę sobie uprościłam sprawę, korzystając z fasoli w puszce. Ominęło mnie więc jej moczenie i długie gotowanie.