Jagnięcina z kapustą
40 dag jagnięciny
3 listki laurowe
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
6 suszonych śliwek
sól
pieprz
olej
Mięso pokroić w grube plastry, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie zalać winem, odstawić na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, włożyć odsączone z zalewy kawałki jagnięciny. Mięso zapiec z dwóch stron. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, położyć jagnięcinę. Dodać listki laurowe i suszone śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku (około200 st.) przez około godzinę. Mięso polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem. Jeśli sosu będzie za mało ( a tak było w moim przypadku) uzupełnić wywarem.
Kapucha jak kapucha. Każdy robi w/g swojej fantazji. Ja kiszoną kapustę podgotowałam, odsączyłam z wody i przesmażyłam z cebulą na patelni. Po drodze dodałam suszone śliwki i odrobinę cukru.
Mięcho po upieczeniu podałam z kapustą.