Kokosowe bułeczki
Kolejna sobota i kolejne pyszne bułeczki. Kusiły mnie z bloga Dorotuś pachnąc kokosem i nie mogłam się im oprzeć. Bułeczki są wspaniałe! Mięciutkie, pachnące, cudownie delikatnie smakują kokosem. Serdecznie polecam na śniadanko do kubka ciepłego mleczka lub kakao. Można je zjadać z masełkiem, ulubioną konfiturką lub ot tak same - takie najlepsze :) Bułeczki wyszły mi dość duże, ale musiałam dosypywać mąki, gdyż podczas wyrabiania ciasto było bardzo mocno klejące. Powstały mi więc dość spore bułki-ślimaki, takie o różnych kształtach, bo bułki jak się napuszyły to zmieniły kształt :)
Składniki na 12 bułeczek:
*115ml kokosowego mleka z puszki
*115ml mleka
*1 jajko
*pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam aromat waniliowy)
*450g mąki (dałam nieco więcej)
*25g wiórków kokosowych
*pół łyżeczki soli
*50g drobnego cukru
*40g miękkiego masła
*1 łyżeczka suchych drożdży (4g) lub 8g świeżych
Do posmarowania:
*50g masła roztopionego
*2 łyżki cukru demerara
Wykonanie:
Wymieszać mleko kokosowe z mlekiem, ekstraktem z wanilii i jajkiem. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, drożdże (w przypadku drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn), wiórki kokosowe, sól, cukier. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać masło, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (trzeba dość długo wyrabiać). Ja musiałam dosypywać mąki, ponieważ ciasto wciąż kleiło mi się do rąk, więc dałam nieco więcej mąki. Ciasto odłożyć do miski, nakryć ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 38 cm. Wałeczek zwinąć jak ślimaka, zaczynając od środka, a końcówkę podłożyć pod spód bułki. Po przygotowaniu wszystkich bułek, znowu przykryć je ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości i napuszenia na około 45 minut.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez 12-15 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)