Rogaliki francuskie z migdałami
Te rogaliki powstały zupełnie przypadkowo, bo moje dzieci domagały się ciasteczek, a ja akurat nie miałam w domu żadnych zapasów, ani też jajek, ani dodatkowego masła. Miałam za to gotowe ciasto francuskie, dwa zamrożone białka i pół paczki mielonych migdałów, oraz pisaki cukrowe.
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
100 g mielonych migdałów
2 białka
kilka kropel olejku migdałowego
2-3 łyżki cukru pudru (wg smaku)
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj migdały i olejek. Nadzienie musi być dość gęste, tak, aby nie wypływało podczas zwijania rogalików.
Z ciasta francuskiego wykrawaj trójkąty, nakładaj po łyżeczce nadzienia i zwijaj, zaczynając od podstawy. Jeśli masz żółtko, roztrzep je i posmaruj rogaliki z zewnątrz - wtedy zazłocą się podczas pieczenia. Piecz rogaliki przez około 20 minut w 200 stopniach.
Gotowe rogaliki dowolnie ozdób.
Z 200g ciasta i proporcji nadzienia jak wyżej otrzymałam 24 małe rogaliki.