Smażony makaron z warzywami po chińsku
Dzisiaj kolejne danie, które można przygotować błyskawicznie, zwłaszcza jeżeli skorzystacie z mrożonek. Przepis zaadaptowany z książeczki "Kuchnia chińska". Uprzedzam - będzie ostro!
Składniki:
chiński makaron ryżowy wstążki
pół strąka zielonej papryki
mała papryczka chilli
garść mini-marchewek (mrożonka)
garść zielonej fasolki szparagowej (mrożonka)
pół słoiczka pędów bambusa
kilka kolb mini-kukurydzy, pokrojonych na mniejsze kawałki
łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
ewentualnie sos sojowy
olej do smażenia (najlepiej sezamowy)
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (dla początkujących adeptów kuchni chińskiej dodam, że wystarczy zalać go gorącą wodą i odstawić na kilka minut). Posiekaj paprykę i przygotuj pozostałe warzywa. W woku lub rondlu rozgrzej olej, wsyp przyprawę 5 smaków i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj zieloną paprykę i chilli, marchewkę oraz fasolkę. Smaż przez około 5 minut - warzywa nie mogą być surowe, ale nie mogą się także rozpadać, muszą być chrupkie. Dodaj bambus, kukurydzę oraz odcedzony makaron, całość smaż mieszając przez kolejne 5 minut. Potrawę możesz doprawić sosem sojowym.