Cebulę czerwoną siekamy. Szczypior siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę . Ser mozzarella kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki łączymy z sobą...
Kocham kwaśne zupy. Dziś zapraszam na jedną z nich, ogórkową. Pyszna, aromatyczna i sycąca dzięki gęstości od warzyw, jest wspaniałą propozycją obiadową.
A dlaczego twierdzę, że mają potencjał? Z tej prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie.
Uwielbiam takie domowe masełko z pieczonym czosnkiem, bardzo aromatyczne i proste do przygotowania dla każdego. Do teko świeże ciepłe bułeczki - masełko ... i czego chcieć więcej ... Polecam.
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Układamy na talerzu. Pomidora kroimy w ćwiartki i dodajemy do sałatki . Cebule kroimy w piórka dodajemy do sałatki. Paprykę myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy kulki mozzarella i posiekana dymkę . Polewamy sosem chilli i kropimy oliwą
Przyszedł czas na gołąbki, z mlodszej kapusty szybciej się robią przynajmniej ja mam takie odczucia. Gołabki bardzo lubimy, ale cóż, pracochłonne są i pewnie dlatego goszcza na naszym stole raz, góra dwa razy w roku. Tym razem wersja bezmięsna.
Pomidora kroimy w ćwiartki i podsmażamy na masełku. Dodajemy pokrojonego pora -mieszamy. Zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w paseczki cukinie. Gotujemy ok 5 min...
Miałam ogromną chęć na coś porządnego. Z wyrzutem patrzyły na mnie pomidory, a że w oczy rzucił mi się przepis na krem pomidorowy (...) postanowiłam ugotować sobie zupkę. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Poszło szybko, wyszło nieźle.
Por myjemy i kroimy w plasterki podsmażamy go lekko na masełku . Podlewamy 1 litrem bulionu . Dodajemy pokrojoną w słupski marchewkę . Gotujemy ok 10 min . Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki...
Bardzo fajne połączenie słodkiego ze słonym czyli szalone szaszłyki z książki "Przepisy Mikołajka" (...). Takie szaszłyki są naprawdę smaczne i radosne, fajna przekąska dla dzieci na spotkanie z kolegami i koleżankami. Polecamy :)
Do malaksera wsypujemy poziomki i miksujemy je. Dodajemy mleko zwykłe i dalej miksujemy aż powstanie piana. Wlewamy mleko słodzone i jeszcze chwilkę miksujemy...
Do zrobienia tej galaretki wybieramy oranżadę w butelce bezbarwną. Oranżadę podgrzewamy. W szklance w gorącej wodzie ok 4 łyżki rozpuszczamy żelatynę. Gdy jest dobrze rozpuszczona wlewamy ją do ciepłej oranżady. Mieszamy . Do foremek wkładamy poziomki i zalewamy galaretka wstawiamy do zastygnięcia
Podczas niedzielnej wyprawy do lasu udało mi się nazbierać wyjątkowo dużo poziomek. Pomyślałam , że najlepszym sposobem na ich spożytkowanie (oprócz zjedzenia na surowo oczywiście) będzie jakieś deserowe ciasto z galaretką.
Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować oliwą i wcisnąć oliwki, posypać posiekanym rozmarynem i solą morską. Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225 stopniach.