Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa
Kocham kwaśne zupy. Dziś zapraszam na jedną z nich, ogórkową. Pyszna, aromatyczna i sycąca dzięki gęstości od warzyw, jest wspaniałą propozycją obiadową.

Zdjęcie - zupa ogórkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • dla mięsożernych: kawałek mięsa z kością na smak (u mnie trójkąt żeberek to był)
  • włoszczyzna: marchewki, por, cebula, nać selera, nać pietruszki
  • ziemniaki
  • ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: śmietanka (zawsze używam 30%)
  • opcjonalnie: koperek

Celowo nie podaję ilości, bo zależy, ile zupy chcemy mieć... ja gotowałam dla sporego grona, w sześciolitrowym garnku, zużyłam 80 dag mięsa, 6 marchewek, dużego pora, dużą cebulę, 4 słusznej wielkości gałęzie naci selera, pęczek natki pietruszki, 1,2 kg ziemniaków, 1 kg ogórków, 400 ml śmietanki. Osiem osób było najedzonych.

Sposób wykonania:

Mięso opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą, ugotować do miękkości, soląc do smaku po zagotowaniu. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce, pora, cebulę i nacie pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.

Zdjęcie - zupa ogórkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do wywaru wrzucić przygotowane marchewkę, pora, cebulę i nacie, po 5 minutach od zagotowania dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzucić ogórki i gotować 5 minut od zagotowania. Można dodać obrane z kości i pokrojone mięso. Doprawić zupę solą i pieprzem, dla lubiących zupy zabielane dodać śmietankę i z nią zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek.

Zdjęcie - zupa ogórkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów