Zupa ogórkowa
Składniki:
- dla mięsożernych: kawałek mięsa z kością na smak (u mnie trójkąt żeberek to był)
- włoszczyzna: marchewki, por, cebula, nać selera, nać pietruszki
- ziemniaki
- ogórki kiszone
- sól, pieprz
- opcjonalnie: śmietanka (zawsze używam 30%)
- opcjonalnie: koperek
Celowo nie podaję ilości, bo zależy, ile zupy chcemy mieć... ja gotowałam dla sporego grona, w sześciolitrowym garnku, zużyłam 80 dag mięsa, 6 marchewek, dużego pora, dużą cebulę, 4 słusznej wielkości gałęzie naci selera, pęczek natki pietruszki, 1,2 kg ziemniaków, 1 kg ogórków, 400 ml śmietanki. Osiem osób było najedzonych.
Sposób wykonania:
Mięso opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą, ugotować do miękkości, soląc do smaku po zagotowaniu. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce, pora, cebulę i nacie pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.
Do wywaru wrzucić przygotowane marchewkę, pora, cebulę i nacie, po 5 minutach od zagotowania dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzucić ogórki i gotować 5 minut od zagotowania. Można dodać obrane z kości i pokrojone mięso. Doprawić zupę solą i pieprzem, dla lubiących zupy zabielane dodać śmietankę i z nią zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego!