Dziś chciałam wszystkim pokazać, że słowo wiejski może być stosowane także by wyrazić coś pysznego. Dowodem na to jest chleb wiejski z ziemniakami, który jest zaprzeczeniem obraźliwego przesłania tego wyrazu.
Lekka sałatka z grillowanymi szparagami, trzeba jeść szparagi póki sezon jeszcze trwa oczywiście jeżeli lubicie szparagi bo ja nigdy nie mogę się nimi najeść :-) Polecam
nie mogę się powstrzymać i póki jest jeszcze trochę ciepły, zajadam kromka po kromce. Bardzo lubię razowe chleby i nigdy nie traktowałam ich jako nieprzyjemny, dietetyczny substytut dla białego pieczywa
Zawsze chętnie robię roladki mięsne bo wydają mi się o wiele ciekawsze niż zwykły kawałek mięsa no i w środek można włożyć coś fajnego. Tym razem roladki trochę mi się zaróżowiły bo użyłam czerwonego wina
Bagietki urzekły mnie czymś innym. Swoim rustykalnym, prostym wyglądem i delikatnie popękaną skórką. Gdybym zobaczyła je w piekarni i nie miałabym w planach przygotowania chleba w domu to na pewno bym je kupiła!
Z racji użycia długiej formy do niezbyt dużej ilości ciasta, można powiedzieć, że wyszło mi coś na kształt bagietki. Kształt, kształtem, ale każda kromka tego chleba jest po prostu pyszna!
Ten chleb przypomnający kształtem ślimaka, w smaku jest bardzo podoby do chałki. Idealnie smakuje przekrojony wzdłuż i podgrzany na brązowo na tosterze.
Mieszanie różnych rodzajów mąki zawsze sprawia, że wyczarujesz coś wyjątkowego. Tak było tez z tym bochenkiem. Trzy różne zboża tworzą intensywny smak, a chleb jest miękki i puszysty nawet następnego dnia.
Uwielbiam meksykańską zupę kukurydzianą z chilli. Dlatego postanowiłam się nią zainspirować i do chlebowego ciasta dodać purée z kukurydzy. Dzięki temu chlebek wyszedł niezwykle wilgotny i lekko słodkawy.
zdecydowałam się, że upiekę pełnoziarnisty chleb i uformuję go w kształcie przypominającym trochę bagietkę, oczywiście będzie z dużą ilością czosnku. W efekcie wyszło z tego przepyszne czosnkowe pieczywo, które świetnie nadaje się do kanapek, a także grzanek na ciepło
Jest coś zdecydowanie niesamowitego w chlebach pieczonych na zakwasie. Nadaje on wypiekom charakterystyczny smak, który jest nie do podrobienia. Przy tym wszystkim zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa, wspomaga wyrastanie chleba i sprawia, że pieczywo jest długo świeże.
Jakiś czas temu pokazywałam pastę z pieczonej cukinii Marleny de Blassi. Poza tym, że jest genialna na chrupiącym pieczywie, połowę zjada się w trakcie robienia i zaczyna się znowu :) to świetnie smakuje z makaronem.
Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy, choć nie jadamy zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza ulubiona to właśnie taka - z pomidorami i mięsem mielonym. Sos mięsno - pomidorowy doskonale komponuje się w niej z beszamelem i tworzą naprawdę pyszną całość.