Bagietki na zakwasie żytnim*
Ze wszystkich wypieków w mojej małej domowej piekarni te bagietki trafiają zdecydowanie na podium. Nie chodzi mi wcale o ich niezapomniany smak, uzyskany dzięki zakwasowi. Ani o cudownie chrupiącą skórkę. Chociaż to wszystko prawda i takie bagietki na zakwasie są
Bagietki urzekły mnie czymś innym. Swoim rustykalnym, prostym wyglądem i delikatnie popękaną skórką. Gdybym zobaczyła je w piekarni i nie miałabym w planach przygotowania chleba w domu to na pewno bym je kupiła! A o tym jak smakują musicie przekonać się sami
Bagietki na zakwasie żytnim
Zaczyn:
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 180 g mąki pszennej razowej
- 180 ml letniej wody
Ciasto:
- 300 g zaczynu
- 400 ml letniej wody
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki pszennej razowej (+ ewentualnie 50 g)
- 2 łyżeczki soli
- + kostki lodu
Dzień przed pieczeniem:
- Do aktywnego zakwasu w szklanym naczyniu dodajemy mąkę pszenną razową i letnią (nie gorącą) wodę. Mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin (najlepiej zostawić na noc).
Dzień pieczenia:
- Przygotowany wcześniej zaczyn (zdjęcie 1) łączymy z mąkami. Do letniej wody dodajemy 2 łyżeczki soli i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Powoli wlewamy posoloną wodę i wyrabiamy ciasto 8 minut (najlepiej mikserem).
- Wyrobione ciasto przekładamy do misy posmarowanej odrobiną oliwy. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
- Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Jeśli będzie się zbytnio kleiło dodajemy trochę mąki pszennej razowej. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy bagietkę o wymiarach 25 cm x 5 cm (zdjęcie 2).
- Bagietki kładziemy na pergaminie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
- Gdy piekarnik będzie nagrzany i naparowany, nacinamy bagietki po skosie i kładziemy ja na wysuniętej rozgrzanej blasze. Pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
- Studzimy na kuchennej kratce.