Bagietki na zakwasie żytnim*

Zdjęcie - Bagietki na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ze wszystkich wypieków w mojej małej domowej piekarni te bagietki trafiają zdecydowanie na podium. Nie chodzi mi wcale o ich niezapomniany smak, uzyskany dzięki zakwasowi. Ani o cudownie chrupiącą skórkę. Chociaż to wszystko prawda i takie bagietki na zakwasie są :)

Bagietki urzekły mnie czymś innym. Swoim rustykalnym, prostym wyglądem i delikatnie popękaną skórką. Gdybym zobaczyła je w piekarni i nie miałabym w planach przygotowania chleba w domu to na pewno bym je kupiła! A o tym jak smakują musicie przekonać się sami :)

Zdjęcie - Bagietki na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietki na zakwasie żytnim

Zaczyn:

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 180 ml letniej wody

Ciasto:

  • 300 g zaczynu
  • 400 ml letniej wody
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki pszennej razowej (+ ewentualnie 50 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • + kostki lodu

Dzień przed pieczeniem:

  1. Do aktywnego zakwasu w szklanym naczyniu dodajemy mąkę pszenną razową i letnią (nie gorącą) wodę. Mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin (najlepiej zostawić na noc).

Dzień pieczenia:

  1. Przygotowany wcześniej zaczyn (zdjęcie 1) łączymy z mąkami. Do letniej wody dodajemy 2 łyżeczki soli i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia.
  2. Powoli wlewamy posoloną wodę i wyrabiamy ciasto 8 minut (najlepiej mikserem).
  3. Wyrobione ciasto przekładamy do misy posmarowanej odrobiną oliwy. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  4. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Jeśli będzie się zbytnio kleiło dodajemy trochę mąki pszennej razowej. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy bagietkę o wymiarach 25 cm x 5 cm (zdjęcie 2).
  5. Bagietki kładziemy na pergaminie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  7. Gdy piekarnik będzie nagrzany i naparowany, nacinamy bagietki po skosie i kładziemy ja na wysuniętej rozgrzanej blasze. Pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
  8. Studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Najprostszy chleb z rozmarynem- World Bread Day 2012
2

Najprostszy chleb z rozmarynem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie
2

Bagietka twarogowo- szczypiork…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb herbaciany
2

Chleb herbaciany

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki na piwie Guiness

Bułeczki na piwie Guiness

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki na zakwasie
3

Bułki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto drożdżowe z serem pleśniowym podane z konfiturą  śliwkową
1

Ciasto drożdżowe z serem pleśn…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu