Korzenny chleb razowy

Zdjęcie - Korzenny chleb razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niestety nie mogę się powstrzymać i póki jest jeszcze trochę ciepły, zajadam kromka po kromce. Bardzo lubię razowe chleby i nigdy nie traktowałam ich jako nieprzyjemny, dietetyczny substytut dla białego pieczywa.

Do razowego pieczywa moim zdaniem bardziej pasują słodkie dodatki (jak bakalie czy suszone owoce) oraz przyprawy zwykle kojarzone deserami. Jak przyprawa korzenna, na której wspomnienie każdemu pojawia się w głowie piernik. Ja postanowiłam dodać ją do pieczywa, a jego smak dzięki temu jest niepowtarzalny.

Zdjęcie - Korzenny chleb razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenny chleb razowy

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  1. Połącz w misce obie mąki, drożdże ,sól i przyprawę korzenną. Dobrze wymieszaj.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
  3. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, lekko klejącą konsystencję, a następnie intensywnie zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  4. Prostokątną formę do chleba natłuść i obsyp w środku na przykład otrębami (może być też bułka tarta, czy mąka z pełnego przemiału), aby chleb po upieczeniu nie przykleił się do formy.
  5. Umieść chleb w formie i przykryj materiałową szmatką.
  6. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) na ok. 2,5 godziny.
  7. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
  8. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  9. Piecz chleb przez ok. 25 minut-30 minut.
  10. Daj chlebowi ostygnąć.

Przepisy z tych kategorii

Ziarnisty chleb razowy na zakwasie
2

Ziarnisty chleb razowy na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni
8

Chleb żytni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą
1

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mus z sera labneh z truskawkami i wodą różaną
1

Mus z sera labneh z truskawkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Chleb ziołowy – na drożdżach
1

Chleb ziołowy – na drożdżach

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Szybki chleb na drożdżach instant
1

Szybki chleb na drożdżach inst…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami
1

Jogurtowa ciabatta z pomidorka…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki pszenne z ziarnami
2

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb domowy z sezamem – nasz ulubiony
1

Chleb domowy z sezamem – nasz…

napiecyku napiecyku
napiecyku