Korzenny chleb razowy
Niestety nie mogę się powstrzymać i póki jest jeszcze trochę ciepły, zajadam kromka po kromce. Bardzo lubię razowe chleby i nigdy nie traktowałam ich jako nieprzyjemny, dietetyczny substytut dla białego pieczywa.
Do razowego pieczywa moim zdaniem bardziej pasują słodkie dodatki (jak bakalie czy suszone owoce) oraz przyprawy zwykle kojarzone deserami. Jak przyprawa korzenna, na której wspomnienie każdemu pojawia się w głowie piernik. Ja postanowiłam dodać ją do pieczywa, a jego smak dzięki temu jest niepowtarzalny.
Korzenny chleb razowy
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 250 mąki żytniej razowej typ 2000
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki przyprawy korzennej
- ok. 300 ml ciepłej wody
- Połącz w misce obie mąki, drożdże ,sól i przyprawę korzenną. Dobrze wymieszaj.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
- Zagniataj aż osiągnie jednolitą, lekko klejącą konsystencję, a następnie intensywnie zagniataj jeszcze przez 5 minut.
- Prostokątną formę do chleba natłuść i obsyp w środku na przykład otrębami (może być też bułka tarta, czy mąka z pełnego przemiału), aby chleb po upieczeniu nie przykleił się do formy.
- Umieść chleb w formie i przykryj materiałową szmatką.
- Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) na ok. 2,5 godziny.
- Chleb powinien podwoić swoją objętość.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Piecz chleb przez ok. 25 minut-30 minut.
- Daj chlebowi ostygnąć.