Sałatka słodko-pikantna
Letnia sałatka na pierwszy dzień lata ;-)
250 g strąków groszku
papryka czerwona
papryka pomarańczowa
ostra żółta papryka
3 owoce kiwi
ananas
2 marchewki
kwiaty nasturcji
sos:
70 ml octu ryżowego
2 łyżki oleju olnianego
1 łyżka brązowego cukru
drobno starty świeży imbir
pół łyżeczki soli
2 czerwone posiekane chilii
+
kilka łyżek wiórek kokosowych
Składniki sosu mieszam i odstawiam na godzinę. Potem przez 10 minut trzymam w nich kokosowe wiórki.
Zagotowuję posolony wrzątek, wrzucam groszek na 2 minuty, odcedzam, przelewam zimną wodą, kroję go ukośnie na połówki.
Kroję ananasa, marchewki, kiwi, papryki, mieszam je z groszkiem i gotowym sosem. Posypuję kwiatami.