Wiem, że każdy ma swój ulubiony sposób na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Dodaję jednak ten wpis z myślą o tych, którzy chcą spróbować zrobić go inaczej bądź też nie mają własnego przepisu.
Śniadania są jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia.Dają siłę i energię na cały dzień.Dzisiejszy omlet nie jest może niskokaloryczny...ale smaczny i kolorowy.
Ostatnio rzadko publikuje przepisy na zupy chociaż jem je kilka razy w tygodniu, może dlatego że tak szybko u mnie znikają ;-)Dzisiaj proponuję pyszną, szybką i zdrową zupę, na chińską modłę ;-)
Gdzie ja znalazłam przepis na to ciasto? Jak Boga kocham, nie wiem. Robię już z pamięci, pamiętając proporcje 2x2x2. Od Bożego Narodzenia mam cudną gofrownicę, więc korzystam maksymalnie ;)
zazwyczaj chleb piekę w maszynie, korzystając z codziennych przepisów, ale czasem chcę upiec (i zjeść ;)) coś innego. tak było na przykład w okolicy świąt, kiedy mocno za mną chodził (i wychodził ;)) chleb z suszonymi śliwkami.
Dania jednogarmkowe cieszą się zazwyczaj wielką popularnością i ja także chętnie po nie sięgam. Powodem, dla którego tak wszyscy je lubią jest brak czasu. Ja akurat teraz mam go dużo bo przeciez trwają ferie ale skoro można włożyć wszystkie składniki do garnka i praktycznie obiad gotuje się sam czemu by z tego nie skorzystać.
Naprawdę! Smakują i wyglądają w przekroju jak ciasto francuskie.
Bo i też bardzo podobnie sie je robi, składniki są nieco inne niż w tradycyjnym cieście francuskim, ale ...to wałkowanie w jedną stronę, składanie w kopertę, no dokładnie jak przy wyrobie ciasta francukiego!
Dzisiaj więc propozycja dla tych, którzy lubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce.Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje.
Do ciast marchewkowych zawsze podchodziłam z rezerwą, jakoś nie przekonują mnie warzywa w wypiekach (czyli również buraki, cukinie i inne "wynalazki"). Niemniej jednak, dałam się namówić mojej córce na ten wypiek - i muszę przyznać, że nie żałuję, bo ciasto jest pyszne.
O tak, jest to przepis mojego męża - robił mi te rolady jeszcze wtedy, gdy mieliśmy po "naście" lat ;) Do dzisiaj są one hitem - szybkie, łatwe, zawsze się udają. W środek zwykle dajemy prażone jabłka i/lub dżem, ale można dodać praktycznie wszystko...