Marchewkowy przysmak

Marchewkowy przysmak

Do ciast marchewkowych zawsze podchodziłam z rezerwą, jakoś nie przekonują mnie warzywa w wypiekach (czyli również buraki, cukinie i inne "wynalazki"). Niemniej jednak, dałam się namówić mojej córce na ten wypiek - i muszę przyznać, że nie żałuję, bo ciasto jest pyszne. Przede wszystkim nie jest ciężkie, jak większość ciast marchewkowych, które miałam okazję próbować. W smaku przypomina nieco ciasto amerykańskie, które bardzo lubię.

Przepis znalazła moja córeczka w gazetce "Chomiki Zhu Zhu" :)

Składniki:

2 jajka

200 g drobnego brązowego cukru

150 ml oleju

200 g drobno startej marchewki

100 g ananasa (świeżego lub z puszki), drobno pokrojonego

200 g mąki

po 1 łyżeczce: sody, soli, cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g wiórków kokosowych (dałam zamiast wiórków płatki migdałowe)

50 g posiekanych orzechów włoskich 

Polewa:

tabliczka białej czekolady

1 łyżka masła

2 łyżki kremówki

Jajka dokładnie utrzyj z cukrem (trzeba ucierać około 10 minut). Następnie powoli dolewaj olej, ciągle mieszając. Dodawaj po łyżce startą marchewkę, następnie dosypuj mąkę, przesianą z proszkiem, solą, sodą i cynamonem. Na koniec dorzuć ananas, orzechy i wiórki (lub migdały), wymieszaj. Przełóż ciasto do niedużej blaszki (20 x 20 cm) i piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni.

Czekoladę rozpuść na parze z masłem i kremówką, polej ostygnięte ciasto.

Zdjęcie - Marchewkowy przysmak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów