Zupa warzywna z makaronem ryżowym

Zupa warzywna z makaronem  ryżowym

Ostatnio rzadko publikuje przepisy na zupy chociaż jem je kilka razy w tygodniu, może dlatego że tak szybko u mnie znikają ;-)
Dzisiaj proponuję pyszną, szybką i zdrową zupę, na chińską modłę ;-)

Składniki:Zdjęcie - Zupa warzywna z makaronem  ryżowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1/2 brokuła,
- 3/4 puszki kukurydzy,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 - 3 małe cebulki,
- kiełki fasoli mung,
- 5 - 6 liści kapusty pekińskiej,
- makaron ryżowy,
- przyprawy: liść lautowy, ziele angielskie, sos sojowy, pieprz, imbir, sól, papryka słodka, curry.

Wykonanie:

Zupę gotowałam w 3 litrowym garnku.
Marchewkę, pietruszkę, pokroić w półplastry, selera korzeniowego w drobne kawałki, selera naciowego w plastry, kapustę pekińską drobno poszatkować, brokuła podzielić na drobne różyczki.
Makaron zalać wrzątkiem, dodać do niego sosu sojowego, parzyć przez kilka minut, odcedzić.
Wrzucić do wody marchewkę, seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele, trochę soli, kukurydzę, cebulki. Gdy warzywa będą miękkie dodać kapustę pekińską i kiełki fasoli mung, brokuły, pogotować jeszcze kilka minut, doprawić tak żeby trochę ostra była :-)
Do miseczki nałożyć nakaron, zalać zupą i zjadać na ciepło.

 Zdjęcie - Zupa warzywna z makaronem  ryżowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów