Makuszek

Makuszek

To ciasto wyjątkowo kojarzy mi się z moją Babcią- pewnie głównie dlatego, że nigdzie poza naszą rodziną się z nim nie spotkałam. Jest niezwykle delikatne, smakuje naprawdę pysznie. Mak rewelacyjnie komponuje się z bakaliami (choć w tej wersji nie smakuje „bożonarodzeniowo”). To rewelacyjny sposób na wykorzystanie czekających w lodówce białek. Przepis pochodzi od mojej Cioci z Limanowej, od lat zapisany w klasycznym „kuchennym zeszycie”.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Makuszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makuszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makuszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makuszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makuszek

Agata, 30 stycznia 2012

Zdjęcie - Makuszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Białka ubij na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodaj cukier, ciągle ubijaj, aż się rozpuści. Masło rozpuść, ostudź i dodaj do białek. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie. Ciasto przelej do foremki (korytka) wysmarowanego masłem i wysypanego mąką (polecam krupczatkę). Piecz w 180 oC przez ok, 45 minut.

Kategorie przepisów